Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Barevný podzim vrcholí, listí je letos barevnější než minulý rok

Na konci října vrcholí barevnost podzimu. Listí v posledních dvou říjnových týdnech hýří nejpestřejšími barvami z celého roku. Lístečky se barví od zelené po žlutou až sytě rudou. Barvy listí výrazně ovlivňuje průběh podzimního počasí a v každém roce se tak liší (viz článek Barvy podzimního listí ovlivňuje počasí). Letošní podzim je o poznání barevnější než ten v minulém roce. Letos je totiž mnohem větší sucho a více svítí slunce, což způsobuje větší barevnost listí. Naopak v minulém roce bylo často zataženo a pršelo (na začátku října se u nás dokonce vyskytly povodně). Barevný podzim letos na řadě míst vrcholil minulý týden ve středu před příchodem vichřice, která hlavně na exponovaných místech listí ze stromů odnesla. Naopak v údolích a v místech, kde vítr tolik nefoukal, barevnost podzimu vrcholí právě v těchto dnech. V nadcházejících dnech už bude listí ze stromů rychle opadávat a příroda přestane hýřit nádhernými barvami.

Barevný podzim na Šumavě
Pestrobarevný podzim jsme dnes zachytili v oblasti Šumavy. Barevné stromy nádherně doplnila i bohatá cirrovitá oblačnost nejrůznějších tvarů (objevily se odrůdy spissatus i floccus). Stejně krásně jako se barvily stromy, se tak barvila i obloha. Ráno teploty na pláních u Kvildy klesly i k -10 °C, naopak na Velkém Javoru bylo ve stejnou dobu až 10 °C. Ve výšce k nám totiž začal proudit velmi teplý a suchý vzduch. První fotografie jsou z rozhledny Sedlo u Sušice, která nabízí nádherné výhledy na pestrobarevné stromy v údolích kolem hradu Kašperk. Ranní louky zdobila i ranní námraza a oblohu nádherná cirrovitá oblačnost nejrůznějších tvarů. Další fotografie zachycují barevné stromy u Nicova či Srní.

Šumava - podzim
Pohled na barevný podzim z rozhledny Sedlo

Šumava - podzim
Pohled na barevný podzim z rozhledny Sedlo s nádhernou cirrovitou oblačností

Šumava - podzim
Pohled z rozhledny Sedlo na Velký Javor - ten ráno hlásil dokonce 9 °C. Ve vyšších hladinách k nám proniká suchý a teplý vzduch.

Šumava - podzim
Barevné stromy u Kašperských Hor

Šumava - podzim
Barevné stromy u Kašperských Hor

Šumava - podzim
Barevné stromy u Srní

Šumava - podzim
Pohled na barevný podzim z rozhledny Sedlo

Šumava - podzim
Pestrobarevné stromy u Nicova se zajímavou (tvarovanou ve vlnách) cirrovitou oblačností

Pro srovnání se můžete podívat, jak tato místa vypadala před rokem ve druhé polovině října v článku z roku 2020.