Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Začátek meteorologického podzimu přinese vydatné deště

Dnes u nás začal meteorologický podzim a skončilo meteorologické léto. Meteorologický podzim začíná každý rok 1. září a zahrnuje pevně měsíce září, říjen a listopad. Na příchod astronomického podzimu, který se řídí polohou Slunce na obloze, si musíme ještě počkat do 23. září.

Příchod meteorologického podzimu se plně projevil i v počasí. Dnes bude na obloze zataženo (jen na východě Moravy a ve Slezsku přechodně polojasno) a k tomu bude na většině území pršet. Nejvyšší denní teploty se dnes budou pohybovat v širokém rozmezí od 14 °C na západě až po 25 °C na východě Moravy a ve Slezsku. Na Moravě bude navíc srážkovou činnost podporovat konvektivní oblačnost a objevit se mohou i bouřky. Deštivé počasí nás čeká i v dalších dnech. Stále častěji se navíc budou vyskytovat bouřky, při kterých se mohou vyskytnout i vydatné srážky. Hodnoty CAPE přesáhnou 1000 J/kg. Na jednom místě mohou bouřky setrvávat delší dobu. Ojediněle může spadnout kolem 100 mm srážek za 72 hodin. Nejvíce to bude zřejmě na Moravě a na Vysočině, ale přesná lokalizace srážek je obtížná. Vydatné srážky při bouřkách mohou vést k zatopení sklepů, silnic a níže položených míst.

Srážky
Očekávané srážky v následujících 72 hodinách (do úterního rána) - v bouřkách se objeví i vydatné srážky a může celkově spadnout kolem 100 mm - Ventusky