Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Nezvykle výrazný polární vír k nám přináší teplou zimu a větrné bouře

Malik, Corrie, Dudley, Eunice, Franklin a nejnověji Gladys – to jsou názvy hlubokých tlakových níží, nebo též bouří, které v posledním měsíci zasáhly Evropu. A řada z nich i Česko. Přinesly silný vítr až vichřici, výjimečně i tornáda (Dudley v Polsku), nárazy přesahovaly sílu orkánu a výsledkem jsou nejen značné materiální škody, ale v součtu i několik desítek obětí (nejvíc jich má na svědomí Eunice, která přinesla nárazy větru až 190 km/h). Tyto bouře mají jedno společné – za jejich výraznou intenzitou stojí letos nezvykle výrazný a aktivní polární vír, tedy oblast s velmi studeným vzduchem, která se udržuje v Arktidě a okolí, a to ve stratosféře, zpravidla ve výšce 20 až 50 km.


Explozivní vývoj bouře Eunice, zdroj Eumetsat

O jeho intenzitě se můžeme přesvědčit na mapě výšky 10 hPa, které odpovídá přibližně 30 km. Teploty v této hladině se v posledních týdnech běžně blížily -70 až -80 °C, což jsou extrémně nízké hodnoty. Dění ve stratosféře je úzce spojeno s děním v troposféře, kde často dochází k postupu výškové vlny z kanadské oblasti Arktidy nad severní Atlantik. V nižších hladinách při tom proniká studený arktický vzduch na jih, do východních oblastí severní Ameriky a přilehlé části Atlantského oceánu. Značný teplotní kontrast mezi tímto studeným vzduchem a teplým vlhkým vzduchem přicházejícím od jihu (a podporovaným teplou vodní hladinou v oblasti Golfského proudu) je pak ideální kombinací pro až explozivní vývoj tlakových níží (někdy označovaný jako „bombogeneze“), kdy tlak vzduchu v centru cyklón klesá i rychlostí kolem 30 hPa za 24 hodin! Do střední Evropy tyto níže přinášejí jednak poměrně časté srážky, které jsou díky větru na horách i velmi vydatné. A díky svému severnímu postupu se k nám současně dostává poměrně teplý vzduch, zejména v teplých sektorech těchto níží. Což znamená pro nížiny jen dešťové srážky, na horách se pak většinou jedná o sněžení, jen přechodně prší a sníh taje.

Polární vortex je letos velmi silný. Nad Atlantikem díky tomu nyní vznikají výrazné větrné bouře a v Evropě je teplo. Video zachycuje vývoj polárního vortexu (větru v hladině 30 km) v příštích 10 dnech

Trochu jiná situace panuje tuto zimu nad severní Amerikou. Severovýchodní polovina Kanady zažívá převážně teplotně podprůměrné týdny. A velkou část Spojených států amerických opakovaně zasahují vpády studeného vzduchu vedoucí k intenzivnímu sněžení, v jižních oblastech dešti, často i mrznoucímu. A právě v tomto týdnu zažijí obyvatelé USA další dvě zimní bouře, pojmenované (ač neoficiálně) Nancy a Oaklee. V týlu níže Nancy pronikne ledový arktický vzduch daleko na jih. Zatímco dnes v texaském Dallasu ještě teplota vyšplhá na 24 °C, do zítřejšího rána se ochladí téměř o 25 stupňů na 0 °C! Jádro nejchladnějšího vzduchu zasáhne západní oblasti USA od států Wyoming přes obě Dakoty až po jižní Kanadu, kde budou teploty asi o 20 stupňů nižší, než je obvyklé. A je pravděpodobné dosažení rekordně nízkých teplot, a to i na pacifickém pobřeží a v části Kalifornie.

Odchylka teplot
Studený arktický vzduch pronikne v příštích hodinách daleko na jih západní poloviny USA, zatímco na jihovýchodě země bude výrazně tepleji (odchylka teploty vzduchu ve 2 metrech pro středeční poledne místního času, zdroj: ventusky.com

Naopak na přední straně těchto níží proniká teplý vzduch na jihovýchod a východ USA, kde čekají až rekordně teplé noci i dny. Výsledkem tohoto výrazného teplotního rozhraní budou i vydatné srážky – na jihovýchodě USA dešťové (i kolem 150 mm), v oblasti Velkých jezer může napadnout kolem čtvrt metru sněhu (zejména na kanadské straně). A v centrálních oblastech, přibližně od údolí Mississippi přes Ohio až po Novou Anglii hrozí intenzivní tvorba ledovky (s tloušťkou ojediněle přes 2 cm!).

Srážky
Suma srážek do pátečního večera místního času podle modelu ICON na jihovýchodě USA, zdroj: ventusky.com

Konec zimy je obdobím, kdy se díky postupnému oteplování naruší symetrie severního (cirkum)polárního víru. Letos to ale zřejmě potrvá déle, než vír výrazněji zeslábne a jeho vliv na počasí v mírných zeměpisných šířkách tak nadobro skončí. Atlantik tak zažije ještě několik hlubokých tlakových níží, podle posledních prognóz to ale vypadá, že jejich dráha bude směřovat více k severovýchodu a střední Evropu většinou nezasáhnou. Nadprůměrně teplé počasí tak bude pokračovat, jen srážek už bude méně a vítr postupně zeslábne.