Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Na severu Evropy se vyskytla výrazná polární záře, zachycena byla i z Česka

V noci na dnešek se na severu Evropy vyskytla výrazná polární záře. Dobře pozorovatelná byla v celé Skandinávii, Pobaltí, ve Velké Británii či na Islandu. Lidí na sociálních sítích sdíleli stovky úchvatných obrázků polární záře. Takto ji zachytili například ve Skotsku.

Nejkrásnější záběry pochází ze severu Skandinávie (viz video).

Polární záře v noci na dnešek na severu Skandinávie

Mapa
Pravděpodobnost pozorování polární záře kolem půlnoci v noci na dnešek (vyjádřená v %), zdroj: Ventusky

Tzv. K-index (označující sílu geomagnetické bouře, které způsobují polární záře) dosáhl v noci hodnoty 6 (swpc.noaa.gov). Při těchto hodnotách jsou zpravidla polární záře dobře pozorovatelné ze severní Evropy. Ze střední Evropy jsou polární záře nízko nad severním obzorem vidět při hodnotách tohoto indexu na 8, ale velmi slabě může být pozorovatelná i při 7 nebo 6. To potvrzují snímky z webových kamer. Slabou polární záři lze nalézt například na snímcích z webové kamery Velké Chvojno na severu Čech. Jestli byla pozorovatelná i pouhým okem ovšem není jisté. Viditelnosti polární záře přispěla také velmi dobrá dohlednost způsobená nízkou vlhkostí vzduchu (pohybovala se jen kolem 24 %).

Polární záře
Snímek z webové kamery Velké Chvojno na severu Čech z 00:34 zachycuje slabou polární záři nad severním obzorem (zvýrazněno), zdroj: chmi.cz

Polární záři se u nás v noci podařilo zachytit také Petru Horálkovi u přehrady Seč.