Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Tropické pondělí, potom příjemnější teploty a dorazí i srážky

První den nového týdne nabídne horké počasí. Bude se jednat ovšem o nejteplejší den nového týdne. V dalších dnech se totiž ochladí. Teploty i tak budou stále letní a odpovídat normálním hodnotám pro závěr července. Dočkáme se i srážek. V úterý zaprší minimálně na polovině území, v závěru týdne se již srážky očekávají na celém území.

Pondělní den bude slunečný. Nejvyšší denní teploty vystoupí na výrazně nadprůměrných 30 °C až 34 °C, v západní polovině Čech ojediněle až na 35 °C. K večeru začne ovšem od západu oblačnosti přibývat a v noci se na západě objeví první přeháňky, ojediněle bouřky. Při nich se mohou objevit nárazy větru o síle až kolem 70 km/h (hlavně v západní polovině Čech, při postupu dále na východ bude vítr slábnout).

Mapa
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí u nás ještě bude ovlivňovat tlakový výše, nad Německem ale už bude ležet studená fronta, která k nám dorazí v noci na úterý, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý ráno se srážky přesunou na východ území, kde se očekává i trvalý déšť. Ojediněle zabouří. Během dopoledne bude přecházet v přeháňky, které budou odpoledne postupně od západu ustávat a protrhávat se bude i oblačnost. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, v Čechách až na 28 °C.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za úterý - zaprší alespoň na polovině území, na východě může spadnout až 25 mm srážek, zdroj: ventusky.com

Ve středu se již objeví jen ojedinělé přeháňky a převládat bude většinou polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C, na jihovýchodě až na 29 °C. Ve čtvrtek již srážky ustanou a převládne skoro jasno až polojasno. Denní teploty zamíří na 23 °C až 27 °C, na jihovýchodě až na 30 °C.

V pátek již začne přibývat oblačnosti a přidají se přeháňky i bouřky. Odpolední maxima budou ještě letní. O víkendu srážek ještě přibude a teploty začnou klesat pod letních 25 °C.