Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Povodně na východě ustoupily, Polsko ochránil nový polder u hranic s Českem

V polovině týdne východ našeho území zasáhly povodně. Na řadě míst byl hlášen třetí stupeň povodňové aktivity a na řece Moravě ve Strážnici byla dokonce zaznamenána padesátiletá povodeň. O víkendu řeky již významně klesly a dnes již nikde třetí stupeň hlášen není. Dolní toky již dosahují maximálně druhého stupně povodňové aktivity a nadále klesají.

Povodňová vlna se aktuálně šíří mimo naše území po Odře a Moravě. Ty jsou v Polsku a na Slovensku aktuálně stále na třetích stupních povodňové aktivity. Na Odře v Polsku se plně projevil vliv nově vybudovaného poldru Racibórz Dolny u města Ratiboř. Tato rozsáhlá stavba za několik miliard zde vznikala několik let a plně byla dokončena v létě letošního roku. Současná povodeň tak byla pro polder první zkouškou. Současnou povodeň na Odře snížil polder v době jejího vyvrcholení dokonce až o 30 %. Povodňová rezerva nádrže byla ještě 75 %. Polder nedaleko našich hranic zachytil 50 milionů m3 vody. Akumulovat mohl ještě dalších 135 milionů m3 vody (viz informace od Wody Polskie).

Polder
Polder Racibórz Dolny na Odře dne 17. října, který zaplnila voda z povodní na východě Česka, zdroj: facebook.com

Impuls k výstavbě přinesla především katastrofální povodeň v roce 1997, kdy se Odra výrazně rozvodnila a zaplavila řadu polských měst. Vydatné srážky často spadnou na české straně v Beskydech, ze kterých řekami následně rychle odtečou právě do Odry a poté vyvolají rozsáhlou povodňovou vlnu v jižním Polsku. Tomu by již v příštích letech měl zabránit právě nově vyzkoušený polder, který by se postupně měl přeměnit na přehradu a být i součástí kanálu umožňující splavnost Odry k Ostravě (viz ceskatelevize.cz).