Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Česku hrozí další povodně

Letošní rok je zatím nadprůměrně deštivý. Po vydatných deštích na přelomu května a června, po kterých Čechy zasáhly rozsáhlé povodně, nás dnes a zítra čekají další vydatné a trvalé deště. Řeky stoupnou až na nejvyšší stupně povodňové aktivity a opustí svá koryta. Čekají nás další povodně.

Nejvíce bude pršet v centrální části Česka
Oproti původním předpokladům srážky více zasáhnou centrální část Česka (východ Čech a Vysočinu). Na Moravě naopak bude pršet o něco méně. Na západě Čech se očekávají jen přeháňky a srážky zde nebudou vydatné. Od pondělního rána do středečního večera (za 36 hodin) na našem území spadne od 10 do 60 mm. Nejvyšší srážkové úhrny se očekávají v centrální části Česka, kde naprší 50 až 90 mm. Ve vyšších polohách na návětří severních hor a na Českomoravské vrchovině spadne i přes 100 mm srážek. Ve středu budou srážky ustávat.

Tip: Předpověď srážek v ČR

Hladiny řek budou stoupat
Takto vydatné srážkové úhrny způsobí vzestupy hladin řek s dosažením nejvyšších stupňů povodňové aktivity. Do středečního rána Český hydrometeorologický ústav očekává dosažení 3.SPA na tocích v povodí Nežárky, Malše, na tocích odvodňujících Českomoravskou vrchovinu (horní Sázava, Dyje a přítoky středního Labe), později i na střední a dolní Lužnici (3.SPA nelze vyloučit také na Stěnavě). Velká pravděpodobnost překročení 2.SPA je na tocích v povodí horního a středního Labe, dále pak na Smědé, Mandavě a Kamenici. Na tocích odvodňujících Jeseníky očekává Český hydrometeorologický ústav ojediněle vzestupy hladin s dosažením 1.SPA, na Bělé však nelze vyloučit i překročení 2.SPA.

Nasycení
Vypočtené nasycení půdy v České republice dnes ráno - nasycení půdy není na většině území vysoké a půda bude srážky zpočátku vstřebávat, srážky ovšem budou vydatné a situace se změní Zdroj: Hydro.chmi.cz