Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Lotyšsko po výrazném oteplení hlásí nejhorší povodně za desítky let

Již prosinec v Evropě skončil jako srážkově nadprůměrný a nyní k podobným hodnotám míří i leden. K tomu se hlavně na východě Evropy střídají teplotně výrazně nadprůměrná období s teplotně průměrnými nebo i podprůměrnými. Ještě v polovině prosince na východě Evropy často leželo kolem 50 cm sněhu. Ten ale na začátku ledna rychle roztál, ale v předminulém týdnu se mrazy a sníh vrátily. V minulém týdnu ale zimu zase vystřídalo oteplení a s ním i déšť. Ledy na již vzedmutých řekách z přelomu roku se tak opět daly do pohybu a tentokrát vyvolaly i ničivé povodně.

Srážky
Odchylka srážek od průměru za posledních 40 let za první polovinu letošního ledna - v celém Baltu spadlo napdrůměrné množství srážek, zdroj: ventusky.com

Nejhorší je situace v centrálním Lotyšsku. Ledové povodně sužují Lotyško již od 12. ledna. Zasáhly především město Jēkabpils na jihovýchodě Lotyšska ležící na řece Daugavě 143 km od hlavního města Rigy. Ledy se tu nahromadily u hráze a řeku v podstatě ucpaly. Hladina v okolí města dosáhla o víkendu nejvyšších hodnot od roku 1981 (k dosažení hodnot z tohoto roku chybělo jen 5 cm). Voda z řeky zaplavila části města a vyžádala si rozsáhlé evakuace. Povodně se tu pravidelně vyskytují na jaře, ale jsou menší a nastávají až s příchodem jara. V dalších dnech by měla hladina velmi pozvolna klesat. Ledové povodně obvykle trvají velmi dlouhou dobu.


Ledové povodně v Lotyšku dne 12. ledna

Povodně
Řeka Daugava v okolí města Jēkabpils v minulém týdnu - rozvodněná řeka je plná ledových ker, zdroj: youtube.com