Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Kvalita ovzduší se v Evropě výrazně zhoršila, může za to prach z Asie

Zatímco na začátku týdne bylo možné v Česku pozorovat krásně modrou oblohu, včera naopak barva oblohy vybledla a výrazně se snížila dohlednost. Ovzduší v Evropě totiž znečistil prach. Do Evropy se dostal z oblasti Kaspického moře, kde se nachází například poušť Karakum. Na začátku týdne zde vál poměrně silný vítr, který vzedmul obrovské množství prachu, které se následně v tryskovém proudění dostalo nad Evropu a i nad naše území. Všechny stanice napříč naším území tak hlásí zhoršenou kvalitu ovzduší. Takto plošně znečištěné ovzduší je u nás přitom letos poprvé. Zhoršenou kvalitu ovzduší hlásí i horské stanice. V ovzduší jsou především prachové částice (tzv. PM10). Ty mohou pronikat do průdušek nebo i plicních sklípků, což pak může vést ke zdravotním problémům v oblasti horních i dolních cest dýchacích. Současné hodnoty ovšem nejsou ještě tak vysoké, aby musel být vyhlašován smog. Problém mohou představovat spíše jen pro citlivé lidi.

Ovzduší
Částice PM10 v ozvduší nad Českem (průměr za 24 hodin) - na většině území se pohybují mezi 50 až 100 uq/m3, což jsou již vysoké hodnoty, zdroj: pr-asu.chmi.cz

Ještě o poznání vyšší koncentrace prachu jsou hlášeny na Balkáně a na Ukrajině. Zde celá řada stanic hlásí silně znečištěné ovzduší. Situace se u nás výrazně začne zlepšovat zítra díky přechodu studené fronty. Na začátku příštího týdne již bude ovzduší opět plošně čisté a můžeme se těšit na návrat azurově modré oblohy.

Ovzduší
Koncentrace částic PM10 v ozvduší v Evropě dnes dopoledne - hlavně nad Balkánem je ovzduší silně znečištěné, zdroj: in-pocasi.cz

V posledních dnech se také často mluví o plošném zlepšování kvality ovzduší v Evropě díky pandemii a poklesu aktivity průmyslu a dopravy. To je ovšem pozorováno především v souvislosti s oxidem dusičitým (NO2) a v Česku se zatím prokazatelně neprojevilo (viz Koncentrace NO2 během karantény v České republice).