Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

S přílivem velmi teplého vzduchu od jihu k nám proniká také prach ze Sahary

Od neděle se dostává nad naše území velice teplý vzduch od jihu před zvlněnou studenou frontou, která se nachází nad západní Evropou. V důsledku tohoto přílivu teplého vzduchu jsme včera na několika místech zaznamenali první letošní tropický den. Nejvyšší teploty se objevily ve středních a jihozápadních Čechách. Tropická třicítka byla překonána například v Plzni-Bolevci (30,9 °C), Dobřanech (30,3 °C) a Plzni-Mikulce (30,2 °C). Na několika stanicích na západě rovněž padly teplotní rekordy. Ještě o něco teplejší počasí lze očekávat během dneška.

S přílivem teplého vzduchu k nám postupně začal proudit také prach původem až ze Saharské pouště, jak ukazuje obrázek 1. Situace, kdy zavítá do České republiky prach původem až ze Sahary, nastává zpravidla několikrát ročně. Můžeme připomenout obdobnou situaci z prvního únorového týdne, kdy na mnoha místech navíc ležela sněhová pokrývka, čili bylo pozorovatelné v důsledku prachových částic zbarvení sněhu do oranžova. Beze srážek se ovšem zatím prach neusazuje u země a zůstává jen ve výšce.

Prach
Obr. 1: Předpověď množství prachu ve vzduchu (v miligramech na metr čtvereční) pro dnešních 14:00 SELČ, zdroj: forecast.uoa.gr

Aby se dostal samotný prach a písek do vzduchu, je zapotřebí jeho zvíření nad vyprahlými oblastmi pouště například v podobě prachových bouří. Výstupné proudy následně transportují prach a písek do vyšších vrstev atmosféry. Zde se setká se silnějším velkoprostorovým prouděním, které jej může deportovat na velké vzdálenosti. Jak ukazuje obrázek 2, při aktuální povětrnostní situaci se vyskytuje proudění, které deportuje vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry ze severní Afriky do Evropy.

Proudění
Obr. 2: Proudění ve výšce cca 5,5 km pro dnešní poledne, zdroj: ventusky.com

K pozorování zvířeného a následně deportovaného prachu můžeme využít družicových snímků. Na obrázku 3 je produkt RGB-Dust, což je produkt založený na datech infračerveného kanálu ze satelitu Meteosat. Růžové a purpurové barvy nad severní Afrikou značí zvířený prach, který se následně dostává do oblačnosti, která je znázorněna červenou barvou.

Satelitní snímek
Obr. 3: Produkt RGB-Dust družice Meteosat. Snímek z dnešních 7:00 SELČ, zdroj: eumetview.eumetsat.int

Vzhledem k předpokládaným středečním srážkám a také faktu, že se prach vyskytuje ve stejných výškách jako oblačnost, bude pravděpodobně pozorovatelná vrstvička prachu na autech nebo oknech a jiných površích, neboť prach začne vypadávat z oblaků spolu se srážkami k zemi. Prach v atmosféře také vede k mírnému zakalení oblohy a zhoršení dohlednosti. Zatímco ještě v neděli panovala perfektní dohlednost (viz článek Unikátní záběry Alp ze Šumavy), včera se již s přílivem prachu z jihu začala zhoršovat (obr. 4). Také díky prachu bude možné pozorovat barevnější východy a západy Slunce. Prach původem ze Sahary vydrží v atmosféře nad Českem do čtvrtečního dopoledne, následně se jeho deport ukončí díky změně proudění ve vyšších vrstvách.

Dohlednost
Obr. 4: Zhoršující se dohlednost vlivem přílivu prachu (a také dalších faktorů) ze Sahary je patrná na možnosti sledovat Alpy ze Šumavy (Vítkův Kámen) - první snímek je z neděle, další z pondělí a poslední z úterý, kdy už Alpy na snímku nejsou patrné. Spolu s tím dochází i k blednutí oblohy, zdroj: webcam.sumava.eu