Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Na severu Itálie se při přechodu fronty místo deště přehnala jen prachová bouře

Poměrně nezvyklá situace včera odpoledne nastala na severu Itálie. Oblastí totiž přecházela studená fronta, která v pondělí ovlivnila počasí u nás. Místo deště ovšem na sever Itálie do Pádské nížiny přinesla prachovou bouři. Studený vzduch, který se do Pádské nížiny rozlil údolími Alp, přinesl výrazné zesílení větru, který vzedmul prach z polí. Ty jsou totiž po srážkově chudém období suché a ještě bez plodin, což umožnilo vzedmutí značného množství prachu do vzduchu. Pozdě odpoledne se tak velkou částí Pádské nížiny prohnala prachová bouře doprovázená sníženou dohledností a nárazy větru kolem 70 km/h. Prachová bouře byla dokonce lehce patrná i ze satelitu (obrázek 1). Její šíření Pádskou nížinou potom zachycuje i níže uvedené video.

Prachová bouře
Snímek ukazuje čelo prachové bouře v úterý odpoledne před příchodem do Milána, zdroj: Eumetsat



Ve městech se prachová bouře projevila hlavně sníženou viditelností a nárazy větru. Její přechod zaznamenaly také stanice měřící kvalitu ovzduší (výrazně se zvýšily koncentrace PM10 částic v ovzduší - Ventusky).


Podobná situace se v dubnu minulého roku odehrála také v Polsku (viz článek Sucho zesiluje, v Polsku hlášeny prachové bouře). Mohutné prachové bouře zde tehdy vzedmuly značné množství prachu z polí a nízká dohlednost komplikovala dopravu i na silnicích. Sucha v Evropě budou v příštích letech zřejmě stále častěji způsobovat prachové bouře na začátku jara.