Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

V Praze spadlo i přes 100 mm srážek, rozvodnil se Botič

V noci na dnešek se u nás vyskytovaly bouřky s velmi intenzivními srážkami. Na řadě míst se vyskytlo i několik bouřek, což dále zvyšovalo srážkové úhrny. Jak první přívalové srážky zasáhly Šumavu, kde během krátké chvíle spadlo kolem 30 mm srážek. Potom se bouřky rozšiřovaly dále do Čech. V Jihočeském kraji nejvíce pršelo ve Strakonicích a nedaleké Sedlici, kde spadlo za 24 hodin kolem 80 mm srážek. Vůbec nejvyšší úhrny byly ovšem hlášeny na jihu Prahy. Na stanici ČHMÚ v Komořanech spadlo za 24 hodin dokonce 109,7 mm srážek. Ostatní pražské stanice hlásí srážky od 50 do 90 mm srážek. V centru Prahy napršelo kolem 50 mm. Na vydatné srážky reagovaly malé toky v Praze. Botič a Pitkovický potok přechodně vystoupil až na 3. SPA. Desítky výjezdů k zatopeným místům hlásili také hasiči.

Praha
Hodinové srážkové úhrny na stanici Praha-Komořany za posledních 24 hodin, zdroj: hydro.chmi.cz

Údaj téměř 110 mm v Komořanech je srážkový rekord místní stanice měřící od roku 1980. Dosud to bylo 81 mm ze 12. srpna 2002. Dodejme, že absolutní pražský rekord byl naměřen 29. 6. 2017 v Praze-Radotíně, kde tehdy napršelo za 24 hodin 118,5 mm.

Jinde byla situace většinou klidnější a vydatné srážky se na řekách výrazně neprojevily. Kromě dvou uvedených oblastí Prahy a Strakonicka spadlo v pásu od Šumavy přes centrální části Čech až po Jizerské hory většinou od 30 do 60 mm srážek za 24 hodin. V ostatních oblastech napršelo od 0 do 20 mm srážek.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Aktuálně déšť doznívá na některých místech v Čechách, ale již není tak vydatný a nepůsobí problémy. Další bouřky k nám dorazí v noci z pondělí na úterý.