Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Nové předpovědi na In-počasí jsou výrazně přesnější

V posledním roce jsme pracovali na novém systému tvorby předpovědí počasí. Díky projektu Ventusky máme obrovské množství meteorologických dat z celé řady numerických modelů. Můžeme tak data různě kombinovat, vyhodnocovat či porovnávat a sestavit velmi přesnou předpověď počasí. Zatímco běžné aplikace používají data většinou jen z jednoho modelu, na In-počasí nyní používáme data až ze 3 různých modelů. Jedná se o německý model ICON s vysokým rozlišením, poměrně známý britský model ECMWF a americký model GFS. Výběr těchto modelů není náhodný. Dané modely patří ve světě k naprosté špičce a poskytují nejpřesnější předpovědi.

Nové předpovědi jsou dostupné pro více než 5000 lokalit v České republice na stránce předpověď počasí. Díky zapojení nového systému můžeme na nejbližších 24 hodin ukazovat předpověď v krocích po hodinách, na dalších 7 dnů je potom uvedena v krocích po třech hodinách. Oproti předchozí verzi se tak zvýšila nejen přesnost předpovědí, ale i počet dní, na které je předpověď dostupná, a podrobnost předpovědi.

Počasí
Ukázka nové hodinové předpovědi - tažením lišty v dolní části si lze prohlížet předpověď na další hodiny

Z obrovského množství meteorologických dat vždy můžeme vybrat ty nejvhodnější a nejpřesnější pro danou lokalitu. Z analýzy skutečného vývoje počasí a předpovídaného počasí v posledních několika letech lze navíc dobře usuzovat, jak model v dané oblasti nadhodnocuje nebo podhodnocuje například teploty a podle toho je upravovat. V nových předpovědích se tak plně projevuje například vliv tepelného ostrova Prahy. Většina předpovědí má tendenci například během slunečného dne teplotu pro Prahu podhodnotit. Numerický model totiž o výstavbě v dané oblasti neví. V novém systému na In-počasí to ovšem při tvorbě předpovědi díky dříve naměřeným datům vezmeme v úvahu a teploty z modelové předpovědi upravíme tak, aby byly blíže realitě. Při tomto procesu se využívají neuronové sítě. Takový systém tvorby předpovědí je unikátní a mohli jsme k němu přistoupit jen díky dostupnosti dat z projektu Ventusky.

Díky vyšší přesnosti je nyní možné mezi lokality zahrnout i více než 300 vysokohorských lokalit v České republice. Na In-počasí tak naleznete pravidelně aktualizovanou předpověď například pro Sněžku, Lysou horu nebo Klínovec. Podmínky na horách se velmi rychle mění. Z toho důvodu jsou předpovědi pro vybrané lokality aktualizovány i každou hodinu.

Počasí
Grafy shrnující vývoj teplot, srážek nebo větru v příštích 10-ti dnech