Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Vyskytnou se přeháňky a bouřky, ve čtvrtek i silné

Počasí u nás začíná dnes ovlivňovat výšková tlaková níže nad Rakouskem. Již dnes se tak na Moravě a ve Slezsku tvoří přeháňky. Na jihu Moravy se vyskytuje také bouřka. Zítra již s možností výskytu přeháňky nebo bouřky musíme počítat na většině území. Bouřky jsou nejpravděpodobnější v jihozápadní polovině území. Večer budou opět pozvolna ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na příjemných 20 °C až 24 °C.

Ve čtvrtek bouřky naberou na síle. Počasí u nás totiž ovlivní zvlněná studená fronta. Odpoledne se tak bude tvořit bohatá kupovitá oblačnost a postupně se přidají přeháňky a bouřky, které mohou být i silné. Hodnoty CAPE přesáhnou 1000 J/kg. Lze očekávat vznik rozsáhlejšího bouřkového komplexu, který přes Česko přejde od západu dále k východu v odpoledních a večerních hodinách. V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky s úhrny přes 20 mm, nárazy větru nad 70 km/h a menší kroupy. Teploty před příchodem bouřek ještě vystoupí na 22 °C až 26 °C.

V pátek budou srážky dopoledne ještě doznívat na Moravě a ve Slezsku. Na zbytku území se již srážky neočekávají. Teploty zůstanou mezi 16 °C až 20 °C. Ochlazení ovšem dlouho nevydrží. O víkendu teploty opět překročí 20 °C.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
Zítra a ve čtvrtek se u nás očekávají přeháňky a bouřky. Ve čtvrtek budou bouřky ojediněle i silné.