Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

První polovina týdne tropická, potom ochlazení a déšť

Tento týden přinesl většinou stabilní počasí pod vlivem tlakové výše s jen minimem srážek (vydatně zapršelo jen v sobotu na severu Jeseníků). Nadcházející týden ale již přinese o poznání proměnlivější počasí s přechody několika frontálních systémů.

Hned první den nového týdne začne často slunečnou oblohou, ale během dne bude narůstat kupovitá oblačnost a odpoledne se přidají přeháňky i bouřky. Večer budou opět ustávat. Nejčetnější budou v Čechách, hlavně v centrální a východní polovině. V bouřkách se výjimečně vyskytnou prudší srážky s úhrny až 30 mm a silnější nárazy větru větru kolem 60 km/h. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 26 až 30 °C.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za pondělí - půjde ovšem jen o místní přeháňky, jejichž přesná lokalizace je obtížná (i na obrázku je patrné, že se úhrny výrazně liší na malém území), zdroj: ventusky.com

V úterý se již srážky na většině území nečekají. Objevit se mohou jen na severovýchodě území. Na obloze k tomu bude skoro jasno až polojasno, na severovýchodě až oblačno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 °C až 32 °C.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v úterý odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty v celé střední Evropě budou teplotně nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

Nejteplejším dnem nového týdne bude středa, kdy se čekají tropické teploty mezi 30 °C až 34 °C. Na obloze bude zpočátku málo oblačnosti, ale odpoledne ji bude od západu přibývat. Srážky ale zatím nepřinese.

Synoptická mapa
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše, ale na západě Evropy již budou frotální systémy, která k nám dorazí ve čtvrtek, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek už počasí u nás začne ovlivňovat frontální systém. Často se tak přidají přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 °C až 32 °C, na východě až na 34 °C.

Od pátku jsou již předpovědi poměrně nejisté. Aktuálně modely v pátek očekávají i vydatný a trvalý déšť (některé modely naznačují i úhrny přes 50 mm na velké části území). O víkendu se potom čekají přeháňky s teplotami kolem 23 °C.