Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Do Česka pronikne vzduch z Afriky, v závětří hor naměříme přes 15 °C

V příštím týdnu do Evropy zesílí příliv velmi teplého vzduchu z jihu z oblasti Afriky. K tomu bude počasí ovlivňovat tlaková výše. To znamená počasí vhodné pro tvorbu teplotní inverze a nízké oblačnosti v nižších polohách. Na horách bude naopak rekordně teplo. Teploty zde navíc bude od úterý zvyšovat i tzv. anticyklonální fénový efekt (ten zvyšuje teploty na závětrných stranách hor). Vůbec nejvyšší teploty tak naměříme v příštím týdnu v blízkosti horských oblastí.

Extrémně teplá vzduchová hmota z Afriky
V pondělí budou teploty ještě celkem vyrovnané. Zastaví se na 7 °C až 11 °C, na Vysočině místy zůstanou kolem 6 °C. V úterý se již na velké části území vytvoří nízká oblačnost a teploty budou hodně rozmanité. Na horách a během dne místy i jinde bude slunečno. Teploty odpoledne vystoupí na 5 °C až 9 °C, v místech se zmenšenou oblačností bude ovšem 10 °C až 14 °C. Hlavně v závětrných oblastech Šumavy se teploty díky fénovému efektu dostanou i přes 15 °C. Tak vysoké teploty již překonají dlouholeté teplotní rekordy pro tyto dny. V hladině 850 hPa (1500 m nad zemí) se teploty dostanou až k 15 °C. Podobně vysoké teploty se očekávají v této hladině například na severu Afriky, odkud k nám bude proudit. Vzduchová hmota, která se k nám dostane, bude na prosinec nezvykle teplá. Podobně bude také ve středu s tím, že nízká oblačnost se bude rozpouštět o něco častěji. Ve čtvrtek a v pátek bude nízká oblačnost naopak opět častější.

Modely očekávají i teplý začátek Vánoc
Změna v charakteru počasí k nám zřejmě dorazí o víkendu, kdy počasí u nás začnou ovlivňovat jednotlivé frontální systémy. Teploty ovšem stále budou nadprůměrné a sněžit bude jen v nejvyšších horských polohách. Teplé počasí současné modely očekávají i na začátku Vánoc. Podle současných předpokladů bude na Štědrý den v maximech až 10 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny


Teplota v hladině 850 hPa v úterý - v této hladině jsou dobře patrné vzduchové hmoty. Ta nad naším území bude mít stejnou teplotu jako například na severu Afriky, odkud k nám bude pronikat.