Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na severu Čech napadlo i kolem 10 cm mokrého sněhu

V noci na dnešek na našem území začalo sněžit, zejména na jihovýchodě a částečně v Polabí v nižších polohách i pršelo. Nejvydatnější srážky zasáhly ráno oblast na severovýchodě Středočeského a západní polovině Libereckého kraje. Zde napadlo i kolem 10 cm mokrého sněhu ve všech polohách. Vůbec nejvíce sněhu naměřila pozorovatelka ČHMÚ na stanici Boseň, Mužský (382 m n. m.) u Mnichova Hradiště, kde ráno leželo dokonce až 19 cm mokrého sněhu. Většina sněhu přitom napadla během pár hodin, což způsobilo výrazné problémy na silnicích. Ty jsou například na dálnici D10 a na silnici z Liberce do Turnova. Přerušený je také železniční provoz mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou, kde pod tíhou sněhu spadl strom na trať. Jinde napadlo většinou od 0 do 5 cm sněhu. Sněžení aktuálně od jihu ustává a situace se během dopoledne bude zlepšovat.

Srážky
Srážkové úhrny od včerejších od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - v pásu od Jičína po Liberec spadlo i kolem 10 cm mokrého sněhu, v nížinách část srážek spadla i ve formě deště, zdroj: hydro.chmi.cz

Sníh
Obec Boseň, Mužský, kde ráno leželo 19 cm sněhu, foto pozorovatelka ČHMÚ - Abrahamová, zdroj: facebook.com

Sníh
Obec Dětenice-Brodek (225 m n. m.) v okrese Jičín, kde napadlo 12 cm mokrého sněhu, zdroj: in-pocasi.cz

Oproti původním očekáváním vydatné sněžení zasáhlo jen menší část území. Srážky k nám dorazily od jihu z oblasti Alp. Z těchto oblastí jsou předpovědi poměrně komplikované, neboť proudění nad Alpami je složité a i drobné rozdíly vedou k výrazným změnám v rozložení srážek.

Zítra se již další sněžení kromě Beskyd neočekává. Ráno se ale v oblastech, kde je nyní více sněhu a během dne bude tát, vytvoří náledí. Další sněžení se u nás objeví o víkendu, kdy se i díky nižším teplotám bude sníh častěji držet.