Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Českem se v neděli prožene silný vítr, způsobí škody

Česko v únoru trápí větrné počasí. Pravidelně se u nás vyskytuje čerstvý až silný vítr. Také dnes jsou hlavně v severozápadní polovině Čech a ve Slezsku měřeny nárazy větru kolem 50 km/h. Ty ovšem zatím škody nepůsobí. Zítra během dne ovšem vítr nabere na síle a bude opět nebezpečný. Odpoledne se bude postupně jeho rychlost pohybovat od 60 do 80 km/h, v Čechách až 90 km/h. Vůbec nejsilnější bude vítr zítra večer a v první polovině noci na pondělí (při přechodu studené fronty). To se očekávají nárazy od 70 do 110 km/h, na horách i přes 120 km/h. V pondělí ráno vítr opět zeslábne, ale s větrnějším počasím musíme počítat opět po většinu příštího týdne.

Tak silný vítr již bude působit škody v podobě pádu stromů a hrozí i poškození střech domů. Omezovat bude i dopravu. V pondělí ráno lze očekávat problémy se zpožděním některých vlakových spojů v důsledku pádu stromů. Rozsah škod ovšem nebude tak značný jako při vichřici spojenou s tlakovou níží Sabine. Tehdy nárazy větru i v nížinách dosáhly až 120 km/h a silný vítr přišel ve dvou vlnách, což výrazně zvýšilo množství škod.

Tip: Numerický model - předpověď větru na další dny

Vítr
Očekávané maximální nárazy v neděli - na většině území budou mezi 70 až 110 km/h, na horách i přes 120 km/h. Tak silný vítr již způsobí škody.