Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Silný vítr způsobil škody, před námi je ovšem klidné počasí

V noci na dnešek se přes naše území přehnala studená fronta doprovázená velmi silným větrem. Nejsilnější vítr byl naměřen samozřejmě na horách. Nejvyšší nárazy hlásily stanice ČHMÚ Sněžka (137 km/h), Klínovec (112 km/h), Přimda a Lysá hora (104 km/h) a Milešovka (101 km/h). Silný vítr většinou do 100 km/h se ale vyskytl i v nižších polohách. Vůbec nejsilnější náraz mimo horské polohy hlásily stanice Borkovice a Klatovy (104 km/h), Praha-Karlov (97 km/h), Svratouch (94 km/h), Kocelovice, Rožmitál pod Třemšínem, Mošnov, Praha-Ruzyně a Luká (shodně 90 km/h). Na mnohých místech vítr vyvracel stromy a ničil střechy domů. Počet vyvrácených stromů zvyšovalo i to, že je na stromech ještě hodně listí. Takto silné větry většinou přicházejí až ve druhé polovině podzimu, kdy jsou již stromy holé a vítr se do nich neopře takovou silou. Celkově je ale škod o poznání méně než při loňském orkánu Herwart nebo extrémním orkánu Kyrill.

Daleko větší škody způsobil vítr v Německu. V Sasku nedaleko našich hranic se ve městě Stollberg dokonce spekuluje o výskytu tornáda (viz fotografie). V okolních lesích vítr vytvořil polomy stromů a ve městě poškodil řadu domů. Nárazy větru v Německu přesáhly na hoře Weinbiet i 150 km/h. Velmi silný náraz větru se vyskytl i ve městě Würzburg (137 km/h).

Dnes sice ještě stále fouká čerstvý vítr, ale večer zeslábne. Zítra již bude vát jen mírný vítr. Ustanou i přeháňky a po středečním až mrazivém ránu se také začne opět oteplovat. Ve čtvrtek a v pátek naměříme i lehce přes 20 °C. Srážky se již vyskytovat nebudou. Počasí se dostane pod vliv rozsáhlé tlakové výše. Čeká nás tak opět poklidné počasí.

Níže si můžete prohlédnout fotografie z Přimdy na Tachovsku. Zde poryv strhl střechu obchodu, která narazila do blízkého bytového domu.