Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

V pondělí pozor na silný vítr s nárazy až 90 km/h

Západně od Britských ostrovů se aktuálně nachází tlaková níže, která v pondělí ovlivní i počasí nad naším územím. Přinese k nám hlavně silný vítr. Ten začne zesilovat v pondělí brzo ráno a nejsilnější bude v pondělí kolem poledne. Nárazy větru se budou pohybovat většinou od 70 do 90 km/h, na hřebenech hor přesáhnou i 110 km/h. Tak silný vítr již bude působit škody v podobě pádů stromů a může i poškodit střechy domů. V pondělí k večeru bude vítr opět slábnout.

Ve střední Evropě se bude jednat o nejsilnější vítr (samozřejmě mimo bouřkové situace) od 10. března letošního roku, kdy střední Evropu zasáhla silná vichřice s rozsáhlými škodami. Tehdy ovšem i v nižších polohách hlavně na severu Čech vítr v nárazech přesáhl 100 km/h a na horách i 150 km/h. Tak silný vítr se v pondělí nevyskytne a škod tak bude méně.

Po pondělním přechodu tlakové níže nás v úterý čeká ještě jeden poměrně teplý den, kdy maxima dosáhnou i na hodnoty kolem 20 °C. Výrazné ochlazení nás čeká až po přechodu studené fronty ve středu. Tu ale již silný vítr doprovázet nebude. Ve čtvrtek po jejím přechodu denní maxima zůstanou jen kolem 12 °C.

Tip: Numerický model - předpověď větru na další dny

Nárazy větru
Maximální nárazy větru v pondělí na našem území