Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Nový týden nabídne slunce i déšť, teploty budou kolísat

V příštím týdnu do Česka konečně dorazí plošně rozsáhlejší srážky. Dočkáme se ovšem i několika slunečných dnů. Počasí tak nabídne dvě zcela odlišné tváře. Hned první den nového týdne začne slunečným počasím, ale odpoledne bude od západu oblačnosti přibývat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 °C až 28 °C, na severovýchodě zůstanou kolem 23 °C. Večer se potom na západě objeví první přeháňky a bouřky. V noci na úterý se budou srážky rozšiřovat dále na východ. I během noci místy zabouří, nad ránem budou bouřky ustávat a přecházet spíše do trvalejšího deště.

Úterní den začne podmračenou oblohou a občas se přidá déšť, během dne spíše přeháňky. Jako první srážky ustanou v jihozápadní polovině území, k večeru postupně i jinde. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 17 °C až 21 °C, v severovýchodní polovině území zůstanou 14 °C až 18 °C. Oproti pondělí se tak výrazně ochladí.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás ovlivní okluzní fronta. Ve středu se ovšem opět rychle prosadí tlakový výše, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu se rychle vrátí slunečné počasí. Na obloze převládne jasno. Ranní teploty budou jen kolem 7 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 °C až 22 °C, na severovýchodě bude kolem 17 °C. Nejchladněji bude ve čtvrtek ráno, kdy se teploty čekají jen kolem 6 °C a ojediněle se může objevit přízemní mrazík. Na obloze bude opět jasno a teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C, na severovýchodě budou kolem 22 °C.

Oblačnost
Množství oblačnosti ve středu odpoledne - bude převážně jasno, zdroj: ventusky.com

Teplé počasí opět vyvrcholí v pátek, kdy naměříme 25 °C až 29 °C. Odpoledne a večer se ovšem místy vytvoří přeháňky nebo i bouřky. Ojediněle mohou být bouřky i silné (předpovědi se ale ještě budou upřesňovat). Počasí u nás začne ovlivňovat další frontální systém. Jeho vliv u nás vydrží i v sobotu, kdy se očekávají časté srážky. Spolu s tím se ochladí.

Srážky
Očekávané celkové srážkové úhrny za příští týden - zapršet by po dlouhé době mělo na celém území. Spadne většinou od 10 do 30 mm srážek, zdroj: ventusky.com