Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Před námi je slunečné počasí beze srážek

V předchozích dnech se u nás vyskytovaly lokální přeháňky a bouřky. Ve středu bouřilo hlavně pozdě večer na severu Čech a na Vysočině. Ve čtvrtek bouřky ještě více nabraly na síle a způsobily i škody. Naštěstí byly jen velmi lokální a vyskytovaly se především na jihu Čech a ve Slezsku. Podle ČHMÚ stanice Krnov zaznamenala včera 69,5 mm srážek a stanice v Dětmarovicích 67,1 mm srážek. Obě stanice se nachází v Moravskoslezském kraji. V jihočeském kraji podle ČHMÚ nejvíce naměřily stanice Chelčice (58 mm), Chlum u Třeboně (46,7 mm), Husinec (42,5 mm) a České Budějovice (41,9 mm). Hasiči v souvislosti s bouřkami hlásili desítky výjezdů (nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených sklepů). Včerejší den nebyl význačný jen silnými bouřkami, ale i dosažením první tropické teploty na našem území. V Karviné včera naměřili 30,6 °C a v Ostravě 30,2 °C.

Na velké části území ovšem v předchozích dnech vůbec nezapršelo. Každým dnem se tak zhoršuje srážkový deficit. Na polovinu jara u nás panuje nezvyklé sucho. V dalších dnech se srážek nedočkáme. Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše. Víkend tak přinese slunečné počasí s minimem oblačnosti a teplotami kolem 22 °C. Slunečný bude také začátek příštího týdne. Šance na výskyt srážek alespoň v lokálních přeháňkách nebo bouřkách je až ve čtvrtek.

Srážky
Dvoudenní srážkový úhrn za období od 8 hodin ve středu 2. května do 8 hodin v pátek 4. května 2018 - na západě Čech, jihovýchodě Moravy a dalších místech vůbec nezapršelo, zdroj: Facebook ČHMÚ