Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

V příštím týdnu letní teploty a řada slunečných dnů

V příštím týdnu bude pokračovat letní počasí. Teploty budou zpočátku průměrné, postupně nadprůměrné. Velká část týdne bude suchá a slunečná. Před námi je totiž počasí pod vlivem tlakové výše (její střed se bude přesouvat z Britských ostrovů nad Baltské moře a východní Evropu). Až v závěru týdne její vliv skončí.

V pondělí se očekává jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku oblačno nebo zataženo a zpočátku se zde ojediněle vyskytne déšť. Odpoledne bude od západu oblačnost ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, což jsou pro srpen běžné hodnoty. O něco chladněji bude na severovýchodě.

Oblačnost
Množství oblačnosti v pondělí v poledne - na západě bude slunečno, na východě naopak oblačno, ale odpoledne se bude protrhávat i zde, zdroj: ventusky.com

V úterý se čeká již na celém území jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 °C až 27 °C. O něco chladněji bude opět na severovýchodě území. Na Moravě bude pocitovou teplotu snižovat vítr s nárazy až 50 km/h. Raní teploty budou kolem 11 °C. Podobné počasí nabídne také středa a čtvrtek s tím, že odpoledne bude v průměru o 1 °C tepleji.

Mapa
Synoptická situace ve úterý v poledne - počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat tlaková výše nad Severním mořem, zdroj: metoffice.gov.uk

V pátek zřejmě bude na obloze o něco více oblačnosti a odpoledne se ojediněle může objevit přeháňka. Odpolední maxima budou ale stále vysoká, většinou mezi 25 °C až 29 °C. O víkendu by se ještě více mělo oteplit (naměříme i lehce přes 30 °C). Mohou se ovšem přidat i přeháňky nebo bouřky. Na předpovědi na víkend se ovšem ještě modely příliš neshodují.