Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Již třetí sněhová bouře zasáhla východ USA

Třetí hluboká tlaková níže během pouhých dvou týdnů zasáhla východní pobřeží Spojených států amerických. Jde o situaci, kdy níže postupuje podél východního pobřeží k severovýchodu, a zatímco na své přední straně pumpuje velmi teplý vzduch tropického původu na sever, v týlové části, která je zpravidla nad pevninou, nasává studený arktický vzduch z Kanady. Vzhledem ke konfiguraci pevniny a postavení tlakové níže na severovýchodě USA pak nad pevninou zpravidla fouká velmi silný vítr od severovýchodu, tzv. nor'easter. Právě zmíněný teplý vzduch tropického původu v sobě nese obrovské množství vlhkosti, která vede k intenzivním srážkám. Skupenství bývá velmi rozmanité, od silného deště přes déšť mrznoucí až po intenzivní sněžení (i s intenzitou kolem 8 cm za hodinu). A právě intenzivní sněžení v kombinaci se silným větrem vede ke vzniku blizardu, při kterém dohlednost klesá často jen na několik desítek metrů. V pobřežních oblastech bývá velkým problém také zaplavení nízko položených oblastí mořskou vodou při vysokých vlnách, zejména při vysokém přílivu podpořeném vhodnou fází Měsíce. Studený vzduch v týlu níže se pak může díky chybějícím horským překážkám dostat daleko na jih, někdy až na Floridu.

Současná tlaková níže nese neoficiální označení Skylar, její poloha (obr. 1) je naštěstí poněkud východnější než u bouře Riley za začátku března, a hlavně bouře Grayson, která podobnou oblast zasáhla začátkem ledna a třeba do Bostonu přinesla vůbec nejvyšší mořský příliv za bouře od začátku měření. Nejvíc sněhu by teď mělo napadnout severovýchodně od Bostonu, většinou 30 až 50 cm.


Obr. 1: Hluboká tlaková níže dnes ráno našeho času u východního pobřeží USA

Skylar udeřila přesně 25 let poté, co východní části USA zasáhla bez nadsázky bouře století (obr. 2), 11. až 14. března 1993. Její dopady pocítila téměř polovina obyvatel Států, 270 lidí její řádění nepřežilo. Postupovala podél východního pobřeží k severovýchodu a šlo o mimořádně hlubokou a rozsáhlou tlakovou níži. O jejím výjimečnosti svědčí už fakt, že přinesla absolutně nejnižší hodnoty tlaku vzduchu na řadu stanic od Floridy po Virginii. Spadlo také enormní množství sněhu– často 25 až 40 cm (obr. 4), v Apalačském pohoří přes 60 cm, na hoře LeConte v Tennessee dokonce 142 cm! Náraz větru na hoře Washington přesáhl 230 km/h. A Floridu zasáhlo 15 tornád.

Sněhová bouře
Obr. 2: Vývoj bouře století z 13. března 1993, zdroj: Wisc.edu

Dopady na běžný život obyvatel byly obrovské. Bouře vedla k uzavření všech důležitých letišť na východním pobřeží, což je naprosto bezprecedentní událost v dějinách – tolik letů kvůli počasí ještě nikdy zrušeno nebylo. Téměř všechny dálnice z Atlanty na sever se staly nesjízdné. V pásu z Floridy po Maine přišlo o dodávky proudu téměř 10 miliónů domácností a kanceláří. A bouře se projevila přechodem squall line (pás velmi silných bouří) i na Kubě – v Havaně při ní naměřili náraz větru 210 km/h. Výsledkem bylo 10 mrtvých a škody kolem miliardy dolarů.

Na závěr je nutné zmínit velmi dobrou práci meteorologů. Poprvé v dějinách Národní povětrnostní služby se podařilo přesně předpovědět sílu bouře 5 až 6 dnů předem, čemuž zřejmě napomohlo i jedno z prvních operativních použití výstupů ensemblových předpovědí.

Nový sníh
Obr. 3: Úhrn sněhu během bouře století v březnu 1993, zdroj: NOAA.gov