Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Zítra na řadě míst napadne sníh, potom se oteplí a rozfouká silný vítr

Zatímco v uplynulých týdnech se sněhová pokrývka mimo hory tvořila jen lokálně, zítra se poprvé vytvoří na zhruba polovině území. Zítra ráno k nám totiž od jihu dorazí sněžení. Sněžit bude zejména ve východní polovině Čech, na Vysočině a na Moravě. V těchto oblastech napadne ráno a dopoledne od 3 do 8 cm sněhu. Jinde napadne nejvýše poprašek sněhu. Sněhová pokrývka se vytvoří i v nejnižších polohách, ale odpoledne zde bude odtávat. První významnější sněhové pokrývky se dočká i Brno, kde se očekává kolem 6 cm sněhu. Na východě Moravy a ve Slezsku se ke sněžení může přimíchat i déšť a srážky mohou být ojediněle mrznoucí. Nejvyšší denní teploty zítra vystoupí na -2 °C až 2 °C.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka zítra v poledne podle modelu GEM - nejvíce sněhu napadne na Moravě (až 8 cm), zdroj: ventusky.com

Rozfouká se silný vítr
Sníh dlouho nevydrží. V pátek k nám pronikne teplý vzduch a přijde obleva. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 0 °C až 4 °C,na východě až na 7 °C. K tomu se rozfouká čerstvý až silný jihovýchodní vítr s nárazy až 70 km/h, ve vyšších polohách až 90 km/h (na hřebenech až 120 km/h). V západní polovině Čech bude vítr jen mírný (nárazy kolem 80 km/h se vyskytnou jen ve vyšších polohách). Větrné počasí bude pokračovat i v sobotu a na Moravě a ve Slezsku také v neděli.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru do sobotního dopoledne, zdroj: ventusky.com