Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Víkend přinese sněhovou nadílku, na hory až 30 cm prašanu a sněhové závěje

Teploty v tomto týdnu zvolna klesají. A zatímco v úterý padal jen mokrý sníh, který ale na části území na severu Čech způsobily značné dopravní komplikace, neboť napadl během krátké chvíle, o víkendu k nám již přijde sněžení s prachovým sněhem. O komplikace se tentokrát postará hlavně na horách silný vítr, který bude tvořit sněhové jazyky i závěje. Sněžit bude nejvíce na horách, ale sněhové nadílky se dočká většina území. V neděli večer u nás bude ležet většinou od 1 do 15 cm sněhu, na horách připadne od 15 do 30 cm. Nejvíce sněhu napadne v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka v neděli večer podle modelu ICON EU - čeká se na téměř celém území, zdroj: ventusky.com

Slabě bude sněžit již dnes na západě, ale výraznější sněžení dorazí až v noci na severovýchod území. Tam bude i vydatnější. Hlavně v Moravskoslezském kraji a okolí již zítra ráno bude ležet až 10 cm sněhu, v Jeseníkách a Beskydech až 15 cm nového sněhu. Během dne se bude sněžení postupně rozšiřovat dále na naše území. Večer dorazí i na západ Čech, naopak na východě ustane. Nedělní ráno již bude na téměř celém území sněhobílé. Očekává se, že bude ležet většinou od 1 do 15 cm sněhu, na horách o poznání více. Jen na Moravě a v Polabí mohou být místa bez sněhu.

Sobotní sněžení bude doprovázet také čerstvý a na horách až silný vítr. Tvořit se tak budou sněhové jazyky, na horách až závěje. V sobotu tak silnice ve vyšších polohách mohou být nesjízdné a čekají se problémy na silnicích v horách. Na hřebenech hor mohou nárazy větru dosáhnout až 90 km/h, jinde budou většinou do 60 km/h. V neděli vítr zeslábne.

Vítr
Maximální nárazy větru za sobotu, zdroj: ventusky.com

Místy se sněžení očekává také během neděle. Připadne většinou od poprašku po 5 cm sněhu. Maximální teploty budou kolem bodu mrazu a sníh tak bude tát jen v nejnižších polohách. V noci potom bude na celém území mrznout.