Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Sněžit bude i v nížinách, do Česka příští týden pronikne původem arktický vzduch

Již včera se na řadě míst vyskytly sněhové přeháňky. Vydatněji sněžilo v Krkonoších, Jizerských horách, Jeseníkách a Beskydech, kde napadlo od 10 do 20 cm sněhu. Z profesionálních stanic nejvíce nového sněhu hlásí Lysá hora, kde připadlo 19 cm. Dnes přeháňky ustaly a mírně se oteplilo. Zítra ovšem oteplování ukončí výrazná studená fronta. Při jejím přechodu musíme počítat i se silným větrem s nárazy od 50 do 70 km/h, na horách až 90 km/h.

Lysá hora
Pohled z webové kamery na Lysou horu dnes dopoledne - včera zde napadlo 19 cm sněhu, zdroj: chmi.cz

Studená fronta k nám dorazí zítra později odpoledne z Německa. Díky ní k nám začne rychle pronikat původem arktický vzduch. Na jihovýchodě tak odpoledne bude ještě až 15 °C, zatímco na severozápadě už bude kolem 0 °C a sněžit. Během večera se postupně studený vzduch rozlije na většinu území (v noci potom dorazí i na jih Moravy). Počítat musíme i s přechodem deště do sněžení ve všech polohách (jen v polohách pod 300 m se může ke sněžení přimíchat déšť). Od středních poloh se bude tvořit souvislá sněhová pokrývka. Její výskyt ovšem nelze vyloučit ani v nižších polohách. V noci na úterý potom srážky ustanou, ale na celém území bude mrznout a místy se vytvoří náledí.

Počasí
Očekávané teploty zítra v 17:00 - na jihovýchodě bude až 15 °C, na severozápadě kolem 0 °C a sněžit, zdroj: ventusky.com

V úterý již musíme počítat se zimním počasím. Ráno bude kolem -2 °C, odpoledne naměříme maxima jen kolem 5 °C. V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) teplota klesne až na -10 °C. Vzduch, který k nám pronikne, tak bude na duben velmi chladný. K tomu musíme počítat ve všech polohách se sněhovými přeháňkami. Vyloučit nelze ani výskyt sněhové bouřky. Při hustých sněhových přeháňkách bude docházet k výraznému poklesu viditelnosti a hrozí tak komplikace na silnicích. Podobné počasí nás čeká i ve středu. Ve čtvrtek již přeháněk ubude a v pátek ustanou úplně. Také se začne oteplovat. V pátek se denní maxima dostanou opět k 10 °C.

Na horách za pondělí, úterý a středu napadne od 15 do 25 cm sněhu. Sněhová pokrývka se přechodně vytvoří také mimo hory, kde ale bude odtávat. Při hustém sněžení se přechodně může vytvořit i v nížinách.