Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

I v nížinách za noc napadlo až 15 cm sněhu, přijde další sněžení

O víkendu u nás vydatně sněžilo. V sobotu napadlo od poprašku po 10 cm sněhu v severní polovině území. V noci na dnešek bylo sněžení ještě vydatnější. Na většině území kromě jihu napadlo od 5 do 15 cm sněhu. Z nižších poloh nejvíce nového sněhu hlásí východ Středočeského kraje, kde napadlo kolem 15 cm sněhu. V Ústeckém kraji i v nížinách celkově leží i 20 cm sněhu. Nejde ale o nijak nezvyklé vysoké hodnoty sněhu. Například v Ústí nad Labem leží 19 cm sněhu. V roce 1981 ho zde bylo ovšem ještě dvakrát tolik, v lednu zde tehdy leželo 40 cm sněhu.

Sníh
Výška sněhové pokrývky dnes ráno na stanicích, zdroj: chmi.cz

Srážky
Srážkové úhrny (v mm) od včerejších 7:00 do dnešních 7:00 - na jihu Moravy většina srážek spadla ve formě deště nebo zmrzlého deště, zdroj: hydro.chmi.cz

Ještě více sněhu napadlo severně od našeho území. V Německu i v nížinách napadlo v pásu od Nizozemska k Polsku za posledních 48 hodin od 20 do 40 cm sněhu. Na řadě míst panovala kalamitní situace.

Další sněžení, mrazy ještě zesílí
Dnes už se sněžení neočekává. Další sněžení k nám dorazí z Bavorska v noci na zítřek. Zasáhne severozápadní polovinu území, kde napadne od 2 do 5 cm sněhu. Zítra dopoledne sněžení opět ustane. Nebude tedy nijak vydatné. Zítra odpoledne už bude sněžit jen ojediněle. Další sněžení k nám dorazí ve středu odpoledne, kdy postupně začne sněžit na celém území. Na jihovýchodě může jít v nižších polohách i o sníh s deštěm. Podle současných předpokladů připadne od 2 do 8 cm sněhu. Od čtvrtka k nám ještě více zesílí příliv arktického vzduchu a denní i noční teploty tak dále poklesnou. Před námi je velmi studené počasí.