Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Mokrý sníh poprvé napadne i mimo hory, hlavně na jihu Čech

Na horách již první sníh napadl na začátku října, kdy se objevil na hřebenech Krkonoš a Jeseníků. V uplynulých dnech první sněhovou pokrývku zaznamenali také na Šumavě a v Beskydech. Na Lysé hoře včera ráno leželo až 10 cm sněhu.

V noci na zítřek a zítra ráno k nám přijde další sněžení, která zasáhne i nižší polohy. Poprvé po létě se sněhová pokrývka vytvoří i mimo horské polohy. Kde se utvoří? Předpověď je poměrně komplikovaná. Na Moravě a ve Slezsku se sněžení neobjeví ani na horách. Na východ totiž proudí teplý vzduch a nulová izoterma (výška, od které mrzne) zde leží až v 2600 m n. m. Naopak v Čechách se výška nulové izotermy bude pohybovat od 600 do 800 m n. m. To znamená, že sněhové vločky mohou propadávat do poloh již kolem 400 m n. m. (ojediněle i níže). K tomu se zejména v noci na zítřek přidají vydatnější srážky. Podmínky pro výskyt hustého sněžení budou nejpříznivější v polohách nad 400 m v pásu od Šumavy přes jižní Čechy, západ Vysočiny až po Liberecký a Královéhradecký kraj (hlavně v oblasti Krkonoš a Podkrkonoší). Zítra ráno se tak očekává sněhová pokrývka především v Jihočeském kraji, na západě Vysočiny, v oblasti Krkonoš a Podkrkonoší. Zde může napadnout od 5 do 10 cm mokrého sněhu (od 400 m n. m.), který bude komplikovat dopravu. V Krkonoších lze očekávat až 20 cm nového sněhu. Problémy v noci hrozí i na dálnici D1 v oblasti kolem Humpolce.

Tip: Numerický model - předpověď deště a sněžení na další dny

Zítra během dne srážky přechodně zeslábnou, ale v noci ze středy na čtvrtek opět naberou na intenzitě. Sněžení se tentokrát očekává hlavně na Vysočině, v Podkrkonoší a v Krkonoších. Ve čtvrtek během dne srážky ustanou a začne se oteplovat. V pátek k nám pronikne teplý vzduch.

Počasí
Přibližně v modře ohraničených oblastech bude dnes již před půlnocí hustě sněžit - mapa ukazuje celkové srážkové úhrny mezi 19:00 až 22:00