Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Na většině našeho území leží sníh, na Šumavě, v Beskydech a v Krkonoších až půl metru

Za námi je vydatné sněžení. V neděli vydatně sněžilo hlavně v Beskydech a na jejich severním návětří (napadlo zde kolem 20 cm). V pondělí se potom oblast se sněžením rozšířila. Vydatné bylo opět v Beskydech a na jejich severním návětří, ale přidalo se i na ostatních horách na severu a severovýchodě (hlavně na severu Jeseníků, Jizerských hor a v Krkonoších). V těchto oblastech bylo za pondělí hlášeno většinou od 10 do 20 cm nového sněhu. Významnější sněhová pokrývka ale pokryla i centrální části Čech, kde na řadě míst napadlo od 5 do 10 cm sněhu. Jinde napadl poprašek nebo pár centimetrů. Úplně bez sněhu ale zůstal často jih Moravy a místy také severozápad Čech.

Sníh
Mapa sněhu dnes ráno v 7:00 na stanicích ČHMÚ, zdroj: chmi.cz

Aktuálně vůbec nejvíce sněhu z nížin hlásí Český Těšín ve Slezsku, kde leží 25 cm. Ze středních poloh je nejvíce sněhu kolem Frýdlantu nad Ostravicí. V některých obcích zde leží téměř 40 cm. Na horách je nejvíce sněhu v Beskydech (Lysá hora má 61 cm) a dále na hřebenech Krkonoš a Šumavy, kde leží kolem půl metru sněhu. V minulém týdnu statistice vévodila Šumava, ale na té v posledních dnech příliš sněhu nenapadlo a tak se do popředí dostaly Krkonoše a Beskydy.

Dnešní ráno bylo také velmi mrazivé, hlavně na jihozápadě. Vůbec nejnižší hodnotu dnes naměřila stanice Březník na Šumavě, kde klesla teplota až na -27,1 °C (meteo-sumava.cz). Na Šumavě se dostala teplota vzduchu pod -25 °C i na dalších mrazových lokalitách. V letošním kalendářním roce doposud nejnižší teplota, která byla naměřena na Březníku v lednu 2022 s hodnotou -27,7 °C, dnes tedy těsně překonána nebyla.

Teploty
Minimální teploty dnes ráno, zdroj: chmi.cz

Na hřebenech hor je vedle sněhu hlášena i silná námraza. Dnes po delší době vysvitlo slunce. Sníh a námraza se tak postaraly o krásné scenérie. Sníh jsme dnes zachytili v oblasti Třístoličníku na Šumavě (nedaleko vrcholu Plechý).

Šumava
Třístoličník dnes dopoledne - leží zde 50 cm sněhu a je silná námraza

Šumava
Sněhu je zde již dostatek na běžky

Šumava
Skály na vrcholu Hochstein dnes dopoledne

Šumava
Třístoličník dnes dopoledne - po celý den zde bylo slunečno

Šumava
Na vrcholu vše obalila několik centimetrů silná námraza

V příštích dnech bude zimní počasí pokračovat. Zítra ráno se nejsilnější mrazy očekávají naopak na severovýchodě. Během dne potom začne sněžit a napadne většinou od 1 do 8 cm sněhu.