Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na horách napadl sníh, jarní krajina se proměnila v zimní

Vyšší polohy Česka (přibližně od 800 až 900 m n. m.) se dnes ráno probudily do sněhobílého dne. Napadlo většinou od 2 do 15 cm sněhu. Nejvíce připadlo v Krkonoších a Beskydech. Na Churáňově na Šumavě ráno leželo 6 cm čerstvého sněhu. Zde se dokonce jednalo o nejvyšší sněhovou pokrývku naměřenou po 10. květnu za posledních 30 let. Sněhová pokrývka se díky výraznému ochlazení vytvořila na velké části Šumavy. Květnové sněžení se u nás v některých letech objevuje. Vůbec nejvydatnější se vyskytlo 10. května roku 1953, kdy v Novém Jičíně naměřili 45 centimetrů sněhu.

Kromě sněhu se u nás vyskytly také velmi nízké teploty. Nejchladněji bylo dnes ráno v Karlovarském kraji. V mrazových kotlinách teploty klesly i pod -7 °C (např. Rolava hlásila podle ČHMÚ -7,8 °C a stanice Jelení, u mostu dokonce -9,5 °C). Mimo horské polohy na květen dost mrzlo i na karlovarském letišti (Olšová Vrata), kde bylo -3,9 °C. V samotné Plzni (v části Bolevec) ráno naměřili -1,7 °C.

Za sněhem jsme se dnes vydali na Šumavu. Příroda zde už kvete a na sníh a mrazy by už raději zapomněla (viz fotografie z minulého týdne Šumava vítá jaro). Dnes ráno ovšem přírodu překvapil mráz a sníh. Šumavské louky a rozkvetlé květiny pokrylo několik centimetrů sněhu, který vytvořil výrazný kontrast mezi jarem a zimou. Na jednom místě byla hned dvě roční období. Slunce si ovšem se sněhem hravě poradilo a odpoledne zůstal jen v hlubokých lesích.

Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne - rozkvetlé stromy obalil sníh

Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne

Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne

Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne

Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne

Šumava
Zhůří na Šumavě dnes dopoledne

Šumava
Šumava - tající sníh a příroda tvořily krásné scenérie

Šumava
Filipova Huť odpoledne - na Slunci během dne sníh rychle tál

Šumava
Modrava odpoledne - na Slunci během dne sníh rychle tál

Šumava
Zhůří na Šumavě dnes odpoledne - v popředí sníh, v pozadí pampelišky