Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Na horách už leží přes půl metr sněhu

Hory se dočkaly prvního výrazného přívalu sněhu a vytvořila se zde již dostatečně vysoká sněhová pokrývka, která minimálně na hřebenech vydrží po celou zimu. Přitom ještě v sobotu na horách sníh většinou vůbec nebyl. Dnes již několik míst hlásí přes půl metru sněhu. V Beskydech leží 52 cm na Lysé hoře. Na Šumavě nejvíce sněhu hlásí Březník, kde je kolem 70 cm. Podobné množství sněhu leží i na hřebenech Krkonoš. Přes 50 cm sněhu je také na hřebenech Jeseníků a Krušných hor. Polohy nad 1000 m tak mají již dostatek sněhu, který zde do konce zimy neroztaje. S klesající nadmořskou výškou množství sněhu rychle klesá. V polohách kolem 800 m leží kolem 30 cm sněhu a v polohách kolem 500 m je to cca 10 cm sněhu. V nižších polohách sníh většinou nenapadl nebo hlásí jen pár centimetrů sněhu.

V dalších dnech sníh přibývat již nebude, ale zároveň nebude ani tát. Teploty se na většině území budou držet pod bodem mrazu. V příštím týdnu se zřejmě lehce oteplí, ale ve vyšších polohách celodenní mrazy vydrží. Polohy cca od 600 m tak mají sněhobílé Vánoce již téměř jisté.

Medvědín
Úterní poledne na Medvědíně v Krkonoších - na vrcholu leželo kolem půl metru sněhu, v závějích i přes metr, autor: Martin Hudec

Medvědín
Úterní poledne na Medvědíně v Krkonoších, autor: Martin Hudec

Medvědín
Úterní poledne v Krkonoších, autor: Martin Hudec