Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Příští týden přijde zima, sněžit bude i v nížinách

Již dnes ráno na většině území teploty klesly k bodu mrazu a zažili jsme nejchladnější ráno letošního listopadu. V mrazových kotlinách na Šumavě bylo dokonce až -10 °C. Odpoledne ovšem naměříme 6 °C až 10 °C, což jsou na polovinu listopadu stále ještě nadprůměrné hodnoty. V dalších dnech bude ovšem ochlazování pokračovat. Po celý zbytek tohoto týdne bude počasí u nás ovlivňovat tlaková výše. Ráno a dopoledne se mohou tvořit mlhy a nízká oblačnost, ale během odpoledne se většinou rozpustí. O víkendu se již budou vyskytovat jen ojediněle. Hlavně sobota bude zcela slunečná. Denní maxima o víkendu ovšem zůstanou mezi 3 °C až 7 °C a ranní teploty klesnou na -2 °C.

Výrazná změna v charakteru počasí k nám dorazí v noci z neděle na pondělí. Od severovýchodu přes naše území přejde studená fronta, po jejímž přechodu k nám začne proudit studený vzduch z Ruska. Denní maxima v pondělí zůstanou mezi 1 °C až 5 °C. K tomu na většině území musíme počítat se sněhovými přeháňkami. Jen v polohách pod 400 m budou během dne přechodně smíšené nebo dešťové (nulová izoterma bude ležet v nadmořské výšce kolem 600 m). Souvislá sněhová pokrývka se začne tvořit od středních poloh.

Ve středu potom některé modely očekávají i příchod trvalého a vydatnějšího sněžení, které by přineslo sněhovou pokrývku i do nížin. Předpovědi se ovšem ještě budou upřesňovat. V každém případě nás v příštím týdnu čeká zimní počasí. Musíme počítat se sněžením i v nížinách a nebezpečím tvorby náledí v nočních hodinách. S příchodem zimy by měli počítat hlavně řidiči a přizpůsobit tomu jízdu.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) v pondělí dopoledne - v této hladině je dobře patrné, jak se chladný vzduch rozlije do střední Evropy.