Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Česko pokryla slabá vrstva sněhu

Již včera začalo sněžit na východě území a v noci se občasné sněžení rozšířilo na většinu území. Sněžení ovšem bylo jen slabé. Nejvíce sněhu (kolem 5 cm) napadlo na hřebenech Krkonoš a Šumavy. Z nižších poloh hlásí nejvíce nového sněhu Tušimice na severu Čech, kde napadly 4 cm sněhu. Kolem 2 cm sněhu napadlo na jihu Čech a na Vysočině. Na zbytku území napadl většinou jen slabý poprašek. Sníh ráno ležel například i v Praze, Plzni nebo Brně. Jedná se o první sněhovou pokrývku přicházející zimy v nížinách. Zima dorazila oproti pranostikám o týden později (svatého Martina jsme slavili před týdnem).

Aktuálně stále na řadě míst v Čechách slabě sněží. Na Moravě a ve Slezsku už srážky většinou ustaly. Odpoledne sněžení ustane také v Čechách. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí jen na 0 °C až 4 °C. Ve vyšších polohách už se vyskytnou celodenní mrazy. Pocitovou teplotu navíc bude o další 3 až 5 °C snižovat vítr. V nárazech dosáhne místy rychlosti 50 km/h.

Podobně chladné počasí nás čeká i zítra, kdy se od jihu přidá další sněžení. To už bude ovšem v nížinách postupně přecházet v déšť. Začne k nám totiž hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplejší vzduch. Od středy nás tak čeká zataženo nízkou oblačností s možností mrholení a teplot kolem 4 °C (v závěru týdne i přes 5 °C).

Sníh
První sníh dnes ráno hlásili Klobuky u Brna (270 m n. m.), zaslal: Radim

Sníh
Sníh pokryl také Vysočinu (na fotografii Borovina, Třebíč), zaslal: Fox.