Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Hory v úterý čeká sněhová bouře a kalamita, problémy v dopravě se čekají i mimo hory

V tomto týdnu do Česka přišla zima i se sněžením. Vydatnější sněhová pokrývka se poprvé vytvořila i v nížinách a to hlavně na východě území. Na horách ale zatím příliš vydatně nesněžilo (kromě Jeseníků). Nejvíce sněhu nyní leží v Jeseníkách, kde večer výška pokrývky dosáhne až 30 cm. Jinde na horách je sněhu o poznání méně. V příštím týdnu se ovšem situace změní. Vydatné sněžení naopak zasáhne hory a půjde o výrazný nástup zimy do hor.

Zítra bude na obloze hodně oblačnosti a čekají se sněhové přeháňky, četnější budou na horách, kde napadne od 2 do 8 cm sněhu. Denní maxima budou mezi -1 °C až 3 °C. Ráno klesnou na 0 °C až -5 °C.

V úterý začne počasí u nás od severozápadu ovlivňovat teplá fronta, která přinese i nebezpečné počasí. Dopoledne začne na celém území sněžit a rozfouká se silný vítr. V nárazech dosáhne rychlosti mezi 50 až 80 km/h, na horách dokonce až 100 km/h! K tomu bude na návětrných stranách hor intenzivně sněžit. Během 18 hodin napadne až 20 cm sněhu, v Krušných horách, Krkonoších a na Šumavě to může být až čtvrt metru. Tvořit se tak budou četné sněhové jazyky i závěje. Kombinace intenzivního sněžení a silného větru způsobí podmínky sněhové bouře, kdy jsou silnice zcela nesjízdné a není je možné ani udržovat. Na horách se tak očekává v úterý vznik kalamitní situace.

Vítr
Maximální očekávané nárazy větru za úterý - na horách dosáhnou až 100 km/h, zdroj: ventusky.com

Sněžení
Kombinace silného větru a vydatného sněžení se postará na horách o vznik bílé tmy a podmínek sněhové bouře, zdroj: in-pocasi.cz

Sněžení se v úterý objeví i mimo hory, ale od severozápadu odpoledne začne přecházet v polohách pod 600 m v déšť. I tak může přechodně napadnout od 2 do 10 cm sněhu i v nižších polohách. Komplikace v dopravě tak hrozí na celém našem území.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka v úterý odpoledne - sníh bude ležet na téměř celém území, zdroj: ventusky.com

Ve středu k nám přechodně pronikne teplejší vzduch a sněžit bude jen v nejvyšších horských polohách. Vydatné sněžení tak bude pokračovat už jen na hřebenech hor. Počítat stále musíme také s čerstvým větrem. Vítr postupně zeslábne v pátek, kdy přes naše území přejde studená fronta. Na horách tak v příštím týdnu připadne význačné množství sněhu.