Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Na hřebenech Krkonoš a Jeseníků napadne až 15 cm sněhu

V sobotu přes střední Evropu bude postupovat k jihovýchodu tlaková níže a v jejím týlu k nám ještě zesílí příliv studeného vzduchu od severozápadu. Tato tlaková níže má i poměrně zajímavou historii. Jedná se totiž o pozůstatky silného hurikánu Lorenzo, který přinášel do Atlantiku vítr o rychlosti přes 200 km a obří vlny. U nás se tlaková níže projeví především srážkami.

Zítra bude na celém území zataženo a deštivo. Odpoledne k nám začne zesilovat příliv studeného vzduchu, což se projeví hlavně na horách změnou skupenství srážek. Zatímco dopoledne bude pršet, odpoledne na severu v polohách nad 1000 m začne déšť přecházet ve sněžení. Hlavně na návětrných stranách Krkonoš a Jeseníků se vyskytne i husté sněžení a do nedělního rána napadne ve vyšších horských polohách (od cca 1200 m nad mořem) od 5 do 15 cm sněhu. Několik centimetrů sněhu napadne i na hřebenech Beskyd.

V neděli během dne srážky ustanou, ale teploty budou stále velmi nízké. Denní maxima se očekávají kolem 10 °C, v 1000 m na horách jen kolem 1 °C. Na Sněžce nebo na Pradědu už se očekává celodenní mráz a sníh zde tak vydrží. Podobně bude také v pondělí. Lehce se začne oteplovat až v úterý. Vzduchová hmota, která se k nám v neděli a v pondělí dostane, bude o zhruba 10 °C chladnější, než je na začátku října obvyklé.

Sníh
Hřebeny Krkonoš a Jeseníků čeká v sobotu první vydatnější sněžení nadcházející zimy, první sněhová pokrývka se zde už ovšem vyskytla včera (šlo ovšem jen o poprašek - viz čtvrteční obrázek z Medvědína v Krkonoších z kamery HumIMET).