Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Vyšší polohy Česka se dočkají přídělu sněhu

Ještě včera byly české hory bez sněhu, což určitě netěšilo lyžaře, kteří vyhlížejí první výraznější sněžení. Situace se ovšem v příštím týdnu změní. Již dnes začalo na hřebenech hor vydatně sněžit a hranice sněžení dále klesá. Na hřebenech (přibližně od 1000 m) Krkonoš, Jeseníků a Šumavy zatím napadlo od 20 do 40 cm sněhu. Měření ovšem značně ztěžuje čerstvý vítr.

V noci na zítřek k nám začne proudit chladný vzduch od severozápadu a hranice sněžení dále poklesne. Zítra už se sněhové přeháňky objeví na většině území. Jen v nížinách (pod 300 m) budou dešťové nebo smíšené. V úterý ve vyšších polohách navíc začne sněžit trvale. Vlivem čerstvého větru se budou tvořit i sněhové jazyky. Za úterý a středu napadne v polohách od 600 m od 10 do 30 cm sněhu. V polohách od 400 do 600 m napadne od 1 do 10 cm sněhu a v nížinách to bude nejvýše poprašek. Teploty se totiž v nížinách budou držet většinou lehce nad bodem mrazu a množství srážek zde bude o poznání menší než na horách.

Ve čtvrtek sněžení ustane a denní maxima zůstanou kolem bodu mrazu. V závěru týdne se ovšem zřejmě opět oteplí. Na horách už ovšem bude dostatek sněhu, který umožní zahájení lyžařské sezony.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot a srážek na další dny

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka ve středu ráno - ve vyšších polohách (přibližně od 500 m) již bude ležet sníh