Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na horách sněhu výrazně přibude, do víkendu napadne i půl metru prašanu

Přes Česko dnes začal přecházet frontální systém. Od severozápadu se tak přidalo sněžení a zároveň zesílil vítr. Na horách v nárazech přesahuje i 70 km/h, v nižších polohách dosahuje 50 km/h. Větrné počasí u nás vydrží i v dalších dnech. Vítr začne slábnout až v pátek. Takové počasí zpravidla přináší vysoké srážkové úhrny do hor a nízké naopak do nížin. Na návětrných stránkách hor jsou totiž srážky větrem zesilovány. Bude to platit i v následujících dnech, kdy se na horách očekává trvalé a i vydatné sněžení.

Do víkendu na českých horách spadne většinou od 30 do 40 mm srážek. Ve sněhu tak půjde o 30 až 50 cm prašanu. České hory si tak výrazně polepší v množství sněhu, které je aktuálně spíše podprůměrné. O víkendu se ovšem výška sněhové pokrývky na horách konečně dostane na běžné lednové hodnoty. Na horách bude ležet většinou kolem 50 cm sněhu, na hřebenech bude i metr sněhu. Sněžení v kombinaci se silným větrem bude také do pátku na horách tvořit četné sněhové jazyky a závěje. O víkendu se ovšem situace zlepší - přestane sněžit a vítr se utiší.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do pátečního odpoledne (za 72 hodin) - v horách spadne až 40 mm srážek, což může být až půl metru sněhu, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek ráno sníh na celém území
Sněhová pokrývka přibude také v nižších polohách a to hlavně při přechodu fronty se středy na čtvrtek. Čtvrteční ráno bude zřejmě na celém našem území sněhobílé. V nižších polohách napadne za noc většinou od 2 do 8 cm sněhu. Hrozí také komplikace v dopravě. Na silnicích bude ve čtvrtek ráno často sníh, náledí nebo zmrazky.

Sníh
V těchto dnech je na horách sněhu stále méně, než je obvyklé. V příštích dnech se ovšem situace změní a sněhu na horách výrazně přibude