Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Hory čekají přívaly sněhu, příští týden připadne půl metru

V příštím týdnu se nad naším územím nadále budou střídat přechody jednotlivých frontálních systémů a vzduchových hmot. To znamená velmi proměnlivé počasí bohaté na srážky. Ty budou na horách po celý týden výhradně sněhové, v nižších polohách se bude střídat sníh s deštěm dle teplot. Na horách za celý příští týden připadne kolem 50 cm sněhu. Na návětrných stranách hor to může být i více. Srážky alespoň v podobě přeháněk se u nás budou vyskytovat ve všech dnech příštího týdne. Hory si tak výrazně přilepší ve výšce sněhové pokrývky. Nejvíce sněhu je aktuálně na hřebenech Beskyd a Krkonoš, kde leží až 180 cm. V příštím týdnu zde výška sněhové pokrývky přesáhne 200 cm. Na Lysé hoře přitom přes dva metry sněhu v lednu leželo naposledy ve sněhově velmi bohaté zimě v roce 2006. Také na ostatních českých horách by mohlo ke konci příštího týdne ležet pro polovinu ledna nejvíce sněhu od roku 2006.

Výška nulové izotermy (hranice, od které mrzne) bude v příštím týdnu výrazně kolísat, což komplikuje předpovědi. Například zítra bude v západní polovině území ležet až ve výšce kolem 900 m, naopak na východě bude celý den mrznout i v nížinách. S ohledem na kolísání nulové izotermy nás čekají rozmanité srážky. Jistotu sněžení ve všech dnech v příštím týdnu mají jen horské polohy od cca 800 m. V nížinách se naopak sněhové vločky objeví především ve středu a ve čtvrtek, kdy by na většině území měl ležet sníh. Opatrní by měli být řidiči. Přes den při teplotách nad nulou může pršet a v noci mokré povrchy při teplotách pod nulou opět namrzat. Před námi je na srážky bohatý týden.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Sníh
Hory v příštím týdnu čekají další přívaly sněhu - za celý týden připadne kolem 50 cm sněhu, na návětrných stranách hor i více.