Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Hory opět zasypal sníh, v tomto týdnu přibylo kolem 20 cm

Zima se v tomto týdnu vrátila v plné síle. Na horách panují celodenní mrazy a opět přibývá sníh. Většinou na horách připadlo v tomto týdnu kolem 20 cm sněhu, nejvíce v polohách nad 1000 m. Sněhová pokrývka se utvořila i mimo hory, kde ovšem během dne sníh rychle při kladných teplotách taje. Ve čtvrtek ráno souvislou sněhovou pokrývku hlásila více než polovina profesionálních meteorologických stanic na našem území. To je v dubnu poměrně neobvyklá situace. Navíc se sněhová pokrývka vyskytuje mimo hory pravidelně už třetím dnem. Sněhová nadílka zkomplikovala také provoz na řadě komunikací.

Sníh
Sněhová pokrývka ve čtvrtek ráno na profesionálních meteorologických stanicích v Česku, zdroj: chmi.cz

Sněhovou pokrývku jsme dnes měřili v oblasti Šumavy. V polohách nad 1000 m leží aktuálně přes 20 cm čerstvého sněhu. V nižších polohách je sníh hodně mokrý a rychle ubývá. V polohách pod 800 m už je často jen nesouvislá pokrývka. Díky čerstvému větru se tvořily také sněhové jazyky. Níže si můžete prohlédnout několik snímků z dnešního odpoledne ze Šumavy.

Sníh
Chalupská slať na Šumavě dnes odpoledne - na chvíli se ukázala i modrá obloha, která se krásně zrcadlila ve vodní hladině

Sníh
Zasněžený Hamerský potok na Šumavě

Sníh
Zasněžený Hamerský potok na Šumavě - balvany obalil mokrý sníh

Sníh
Zasněžená Vydra na Šumavě - v oblasti leží do 20 cm mokrého sněhu

Sníh
Fillipova Huť na Šumavě dnes odpoledne - leží zde 25 cm sněhu. Většina ho napadla v posledních dnech.

Sníh
Fillipova Huť na Šumavě dnes odpoledne

Sníh
Pohled na Poledník ze Zhůří (ze vzdálenosti 12 km)

Sněhovou pokrývku hlásí i sousední země. Na jihu Slovenska na stanici ve městě Hurbanovo napadl 1 cm sněhu. Jednalo se zde dokonce o první trvalou sněhovou pokrývku v dubnu od roku 1986. Okrajové části Bratislavy dokonce po silné sněhové bouřce včera hlásily kolem 4 cm sněhu.