Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Zítra sněžení, o víkendu jarní počasí

Před týdnem se u nás teploty držely hluboko pod bodem mrazu. Včera se již situace změnila a na řadě míst se po dlouhé době teploty dostaly nad bod mrazu. Dnes se také teploty dostávají lehce nad bod mrazu. Celodenní mrazy zůstanou hlavně ve vyšších polohách a na Vysočině, kde se vyskytuje i mrznoucí mrholení, které ráno způsobilo několik dopravních nehod. Mnohem častější problémy na silnicích ovšem hrozí až zítra, kdy počasí u nás ovlivní tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry.

První srážky na východ dorazí již v noci na zítřek, a to většinou ve formě sněžení, ale ojediněle se může vyskytnout i mrznoucí déšť. Zítra během dne se srážky rozšíří na většinu území. Zpočátku budou většinou sněhové, ale během dne budou v polohách pod 300 m, na východě i pod 600 m, místy přecházet v déšť nebo déšť se sněhem. Déšť může na zemském povrchu namrzat. Množství nového sněhu se bude lišit dle teplot. V místech, kde zůstanou teploty kolem bodu mrazu, napadne od 5 do 10 cm sněhu. V místech s vyššími teplotami (nad 2 °C) bude sníh tát a příliš ho nenapadne. Denní maxima se zítra budou pohybovat od 0 °C do 4 °C. Sněžení může doznívat ještě ve středu ráno, ale během dne ustane a vyskytnou se již jen přeháňky, které budou pod 800 m dešťové. Teploty ve středu vystoupí na 4 °C až 8 °C a nový sníh tak rychle roztaje.

Ve druhé polovině týdne bude oteplování pokračovat. V pátek naměříme 7 °C až 11 °C. V sobotu se po přechodu teplé fronty oteplí na 10 °C až 14 °C a v neděli teploty zřejmě překročí i jarních 15 °C. Ze zimy se tak rychle dostaneme do jara. Nadprůměrně teplé počasí bude zřejmě pokračovat také v příštím týdnu. Oteplení zvedne i hladiny řek, ale jako moc je zatím nejisté.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot a srážek na další dny

Jaro
V závěru týdne se teploty dostanou zřejmě i přes jarních 15 °C.