Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Před rokem přívaly sněhu, letos letní teploty

Dnes je u nás opět slunečno a teplo. Přesně před rokem jsme dnes ovšem zažívali zcela jiné počasí. Nad naše území pronikl chladný vzduch a sněžilo i v nížinách. Denní maxima se pohybovala jen kolem 2 °C. Jeseníky dokonce zasáhlo husté sněžení a během dne napadlo až půl metru sněhu. Sníh nenapadl jen na horách. Slabá sněhová pokrývka se vytvořila například i v Ostravě. V noci se vyskytovaly i poměrně silné mrazy. Na Šumavě dokonce teplota klesla až k -20 °C. Mráz byl zaznamenán i na okrajích Prahy, kde teplota klesla k -2 °C.

Letos u nás panuje počasí zcela odlišné. Dnes opět na několika stanicích (například v Brně, Olomouci a na jihu Moravy) zaznamenáváme letní den (teplota překročí 25 °C). Většinou se teploty pohybují mezi 21 °C až 25 °C. Na obloze je k tomu zcela slunečno. V průměru je tak o 2 °C tepleji než včera. Výrazně podprůměrné je množství stratosférického ozónu, který nás chrání před škodlivým slunečním ultrafialovým zářením. Hodnoty UV indexu proto už dosahují vysokých hodnot. Hlavně v poledních a časných odpoledních hodinách se při delším pobytu venku rozhodně vyplatí nepodcenit ochranu před slunečními paprsky, jako jsou brýle, pokrývka hlavy, případně opalovací krém s dostatečným UV filtrem.

Ještě v průměru o 1 až 2 °C teplejší počasí nás čeká zítra a pozítří. Odpolední teploty se v nížinách mohou ojediněle dostat až na 28 °C. Nejčastěji se budou pohybovat mezi 22 °C až 26 °C. Tropické teploty zatím ještě nenaměříme. V neděli se již začne mírně ochlazovat a odpoledne se mohou objevit i první přeháňky. Výraznější změna v charakteru počasí k nám dorazí v pondělí. Postupně se na většině území přidají přeháňky nebo bouřky. V úterý denní maxima zůstanou kolem 14 °C. Příští týden již bude chladnější než tento. Teploty se vrátí k obvyklým dubnovým hodnotám.

Sníh
Ondřejovice (Zlaté hory) na severu Moravy (440 m n. m.) přesně před rokem, zaslala: Jarča Geboška‎

Sníh
Rapotín u Šumperka na severu Moravy (345 m n. m.) přesně před rokem, zaslala: Jarča Geboška‎

Sníh
Světlá Hora na severu Moravy (640 m n. m.) přesně před rokem, zaslal: Slunečník