Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V mrazových kotlinách na horách kolem -8 °C, napadl opět i sníh

Dnes se u nás na květen opět vyskytlo velmi studené ráno. Teploty se pohybovaly většinou od -2 °C do 3 °C. Mrzlo i v nížinách a přízemní mrazíky se vyskytly téměř všude. Vůbec nejchladněji bylo v mrazových kotlinách na Šumavě. Stanice Modrava - Rokytská slať hlásila podle ČHMÚ ráno až -8,5 °C. Také Rolava v Krušných horách hlásila mrazivých -7,7 °C. Z krajských měst bylo nejchladněji v Karlových Varech, kde teplota klesla na -2 °C. Na květen velmi chladno bylo také v Plzni, kde teplota klesla na -0,7 °C. V průměru se jednalo o nejchladnější ráno v tomto týdnu. Rekordy minimálních teplot pro tento den byly podle ČHMÚ zaznamenány zhruba na 19 % stanic.

Teplota
Teploty dnes v 6:00 - na modře označených místech mrzlo, zdroj: in-pocasi.cz

K tomu byl na řadě míst na horách ráno hlášen sníh. Ten se nevyskytoval jen na hřebenech, ale již i v polohách kolem 800 m. Nejčastěji byl v Krkonoších, Krušných horách a v Brdech. V těchto oblastech napadlo od 1 do 5 cm sněhu. Květnové sněžení se u nás v některých letech objevuje. Také v minulém roce u nás v květnu napadl sníh (Na horách napadl sníh).

Teplota
Krušné hory dnes ráno v okolí Měděnce (850 m n. m.), zdroj: ROFA

Teplota
Klínovec dnes ráno, přírodu obalil sníh, zdroj: chmi.cz

Rychlý příchod letních teplot
Zatímco dnes budou ještě denní maxima mezi 12 °C až 16 °C, zítra se citelně oteplí. Denní maxima zamíří na 19 °C až 23 °C, na západě až na letních 25 °C. K tomu bude na obloze slunečno a srážky se nevyskytnou. Na východě bude ovšem pocitovou teplotu snižovat čerstvý vítr. Na začátku příštího týdne naměříme ještě o něco vyšší teploty. Ve středu se ovšem opět ochladí. Tak chladná rána jako dnes už se ovšem nevyskytnou.