Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Na horách rychle přibývá sněhu, první stanice letos hlásí přes metr

V tomto týdnu začalo na horách vydatně sněžit. Naopak v nížinách jsou srážkové úhrny zanedbatelné a většinou dešťové. Do dnešního rána na horách připadlo většinou od 10 do 30 cm sněhu (nejvíce v Krkonoších). Nejvíce sněhu je na Labské boudě, kde dnes ráno podle ČHMÚ dosáhla sněhová pokrývka 107 cm. Poprvé tak letos na našem území překročila meter. Kvůli větru a novému sněhu byl v Krkonoších vyhlášen i třetí stupeň lavinového nebezpečí (horskasluzba.cz). V Beskydech na Lysé hoře leží 80 cm (tento týden zde ale zatím přibylo jen 10 cm). Jeseníky na hřebenech hlásí od 60 do 80 cm, na Pradědu je až 100 cm. Kolem 60 cm leží na hřebenech Šumavy. Výrazně se výška sněhové pokrývky zlepšila v Jizerských a Orlických horách, kde připadlo kolem 25 cm sněhu a celkově leží často 30 cm.

Labská bouda
Vývoj teploty (červeně), srážek (modře) a sněhové pokrývky (bíle) na stanici Labská bouda, zdroj: chmi.cz

Sněžení
Labská bouda dnes v 9:00 - patrné je husté sněžení, zdroj: labskabouda.cz

Sněžení ovšem zdaleka nekončí a naopak ještě více nabere na intenzitě. Dnes bude stále na horách trvale sněžit. Hlavně v Krkonoších a na Šumavě půjde o vydatné sněžení. Nejméně bude sněžit v Beskydech. Nejvydatnější sněžení se očekává večer a v noci na zítřek, kdy se objeví i mimo hory a vyloučit nelze ani ojedinělou bouřku. Do zítřejšího rána napadne na horách od 10 do 30 cm, od 5 do 10 cm sněhu může napadnout i ve středních polohách.

Zítra během dne bude sněžit opět převážně na horách (hlavně na Šumavě, v Českém lese a západě Krušných hor). Další vydatné sněžení se očekává v pátek. Tentokrát ale vlivem přechodného oteplení bude od západu přecházet do deště. Odpoledne tak v západní a jihozápadní polovině území bude sněžit až od poloh kolem 1000 m nad mořem, jinde to bude většinou od 800 m. Za čtvrtek a pátek opět připadne od 10 do 30 cm sněhu.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do sobotního rána - na Šumavě dosáhnou i 80 mm, ale v nižších polohách jich zde v pátek část spadne ve formě deště. Na hřebenech Šumavy by ale mohlo připadnout kolem 60 cm sněhu, zdroj: ventusky.com

Stále musíme také počítat s čerstvým větrem a na horách tak s tvorbou sněhových jazyků a závějí. Některé silnice mohou být jen obtížně sjízdné.