Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Východ Slovenska hlásí kalamitu, za noc napadlo i přes 30 cm sněhu

Střední Evropu dnes začala ovlivňovat tlaková níže nad Balkánem. Nejvíce se projevuje na východě. První sněžení v noci na dnešek přinesla i do Česka. Sníh napadl zatím především v oblasti Beskyd, kde připadlo do 3 do 8 cm (policie kvůli sněhu již uzavřela pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem). Během dne bude sněžení pokračovat. Mnohem vydatnější pásmo srážek v noci na dnešek zasáhlo východní Slovensko, kde spadlo na řadě míst kolem 30 mm. Většina srážek spadla ve formě sněhu, na jihu Slovenska a úplném východě prší.

Srážky
Srážkové úhrny na Slovensku za posledních 12 hodin (od 19:00 do 7:00), zdroj: shmu.sk

Do dnešního rána na východním Slovensku podle SHMÚ místy nasněžilo 15-30 cm sněhu, ojediněle i více. Automatická stanice Štós hlásí 34 cm nového sněhu, přičemž severní návětří Volovských a Slanských vrchů mohou mít podle úhrnů srážek (kolem 40 mm) i více než 40 cm nového sněhu (s aktuální intenzitou 5-10 cm nového sněhu za hodinu). Většinou mrzne a stále fouká silný až prudký severní vítr (ve vyšších polohách až s nárazy 100 km/h), který zde způsobuje výrazné komplikace v dopravě. Intenzivní sněžení bude v nejbližších hodinách postupně slábnout, odpoledne postupně zeslábne i vítr.

Sníh
Zasněžené Košice na Slovensku - pod sněhem zůstávají i hlavní tahy ve městě, napadlo tu kolem 20 cm sněhu, zdroj: dopravanazivo.tvkosice.sk

Sníh
Sněhem zasypaná zahrada ve městě Gelnica (372 m n. m.) na východě Slovenska - napadlo tu až 40 cm (zachytil Michal GL), zdroj: meteocentrum.sk

Štos
Přírustek nového sněhu v obci Štós (516 m n. m.) v okrese Košice-okolí, zdroj: shmu.sk

Hustě sněží také na jihovýchodě Polska. Podle původních předpokladů z poloviny tohoto týdne měly tyto vydatné srážky zasáhnout i východ našeho území. Nakonec ale níže postupovala o něco východnější drahou, než se v polovině týdne týdne očekávalo.