Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Nejvíce sněhu hlásí Šumava, začátek prosince je nejzasněženější od roku 2010

Začátek prosince do Česka přinesl pravé zimní počasí. Často sněžilo i v nížinách a na úvod zimy byly dosahovány vysoké hodnoty sněhové pokrývky. Z hor nejvíce srážek spadlo na Šumavě a aktuálně zde leží nejvíce sněhu z českých hor. V první prosincové dekádě v souhrnu leželo na Šumavě nejvíce sněhu od roku 2010. Vůbec nejbohatší byl na sníh úvod prosince v roce 1977, kdy například v okolí Kvildy leželo přes půl metru sněhu. Letos se sněhová pokrývka 12. prosince v okolí Kvildy a Modravy pohybovala od 30 do 40 cm sněhu. Na vrcholech Šumavy leží i přes 70 cm sněhu (obec.sumava.eu). Plechý hlásí 72 cm a Blatný vrch dokonce 78 cm sněhu. To je zatím v této zimě nejvyšší naměřená výška sněhu u nás. V následujících dnech se tato hodnota již nezvýší. Obleva totiž zasáhne i hory a sněhu bude na horách ubývat.

V neděli 12. prosince tak výška sněhu vrcholila a v příštích dnech bude opět klesat. Sněhovou pokrývku jsme v neděli zachytili v oblasti Modravy a Horské Kvildy. V předchozích dnech tu padal i mokrý sníh, který výrazně obalil přírodu a vytvořil tak krásnou zimní scenérii. Ve vyšších polohách se na stromech tvoří také námraza při častých mlhách. Západ slunce navíc zpestřila oblačnost altocumulus undulatus (tedy poskládaná do rovnoběžných pruhů) přicházející teplé fronty, která současnou zimní epizodu přeruší.

Šumava - sníh
Sněhem obalené stromy a kameny v okolí Filipohuťského potoka u Modravy

Šumava - sníh
Přes nádherné kaskády Filipohuťský potok v Modravě spoluvytváří řeku Vydru

Šumava - sníh
Zasněžený Filipohuťský potok, výška sněhu v okolí dosahuje až 40 cm

Šumava - sníh
Západ slunce na sněhem zasypaném Zhůří, kde leží kolem 35 cm sněhu

Šumava - sníh
Západ slunce na sněhem zasypaném Zhůří - stromy tu obaluje nejen sníh, ale i námraza

Šumava - sníh
Pozůstatky osídlení na Zhůří uprostřed sněhových polí

Šumava - sníh
Přicházející teplá fronta k večeru na Zhůří přináší krásnou oblačnost, v levé části snímku jsou lehce patrné i Kelvin-Helmholtzova oblaka (drobné vlnky v oblačnosti). Na obzoru je naopak nízká oblačnost, která kopiruje hřebeny Šumavy.

Šumava - sníh
Výhled ze Zhůří směrem na Poledník při západu Slunce během příchodu teplé fronty

Šumava - sníh
Poledník ze Zhůří - na hřebenech jsou patrné zbytky nízké oblačnosti valící se přes vrcholy