Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V neděli se v nejvyšších horských polohách objeví první sněžení

Přes naše území dnes přechází frontální rozhraní, které k nám přináší první vlnu ochlazení. Ze včerejších až 24 °C dnes teploty klesly na průměrné hodnoty kolem 19 °C. Ochlazování ale bude pokračovat i v dalších dnech a vrcholit bude zřejmě v neděli. To se očekávají denní maxima jen mezi 9 °C až 14 °C, v 1000 metrech na horách budou jen kolem 5 °C. A v nejvyšších horských polohách u nás dokonce jen kolem bodu mrazu. Právě v polohách nad cca 1300 metrů nad mořem se očekávají v neděli první sněhové vločky po létě. Na hřebenech Krkonoš by se mohla vytvořit i souvislá sněhová pokrývka. Neděle bude totiž nejen velmi chladná, ale i srážkově bohatá. Aktuálně se na výskytu sněžení v nejvyšších horských polohách u nás shodují všechny hlavní modely. Po létě se tak bude jednat o první sněhové vločky.

Izoterma
Nulová izoterma v neděli odpoledne - hladina ukazuje výšku, od které bude mrznout. U nás půjde o nadmořské výšky kolem 1500 metrů. Zhruba 300 metrů pod touto hladinou se mohou vyskytovat sněhové srážky, zdroj: ventusky.com

Teploty v neděli budou výrazně podprůměrné. Odchylka od dlouhodobého průměru za posledních 40 let dosáhne dokonce až 10 °C. Velmi nízké teploty se čekají v celé střední Evropě a i na Balkáně. Chladné počasí bude pokračovat i v příštím týdnu. Sníh napadne také v Alpách.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v neděli odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty u nás budou výrazně podprůměrné, zdroj: ventusky.com

V minulém roce u nás poprvé sněžilo až v polovině října. V předminulém roce to bylo na konci září. Dřívější sněžení se u nás vyskytlo v roce 2015, kdy sněžilo na Sněžce i na začátku září.