Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Tornádo, blesky i zvláštní oblaka. Sopka na ostrově La Palma ovlivňuje počasí

Již několik měsíců trvají erupce sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů. Ty kromě katastrofálních dopadů na místní krajinu ovlivňují také počasí na ostrově a přináší sebou řadu nebezpečných meteorologických jevů. Sopka do atmosféry chrlí sopečný prach i nebezpečné plyny (hlavně oxid siřičitý). Z oblaků prachu jsou následně výjimečně pozorovány tzv. sopečné blesky (viz video zachycující v čase 0:14 úder blesku nad sopkou Cumbre Vieja). Vznik a podoba těchto blesků je podobná jako u běžné oblačnosti s jedním rozdílem - výboj probíhá v prachu nebo magmatu. Mračna sopečného prachu mají silný elektrický náboj a když se pohybují, vznikají v nich oblasti s různým elektrickým nábojem a mezi nimi může následně dojít k výboji.

Sopka
Sopečný blesk na začátku listopadu nad sopkou Cumbre Vieja, zdroj: news.com.au

V tomto týdnu se u sopky podařilo zachytit další fascinující jev. V blízkosti sopky se vytvořilo tornádo (viz obrázek a video). To vzniklo zřejmě díky velkým teplotním rozdílům, které v okolí sopky vznikají.

Tornádo
Tornádo u sopky Cumbre Vieja 15. listopadu, zdroj: twitter.com

Tornádo u sopky Cumbre Vieja 15. listopadu zachycené na videu

Na začátku října se sopka postarala i o vznik oblačných kruhů nad ostrovem (viz článek Nad sopkou se objevily unikátní oblačné kruhy). Tehdy je způsobily tzv. gravitační vlny a vhodné podmínky v atmosféře pro jejich vznik.