Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Španělsko zasáhla nejhorší sněhová bouře za 50 let, doprava zkolabovala

Španělsko aktuálně zažívá nejvydatnější přívaly sněhu za minimálně 50 let, jak uvedl tamní meteorologický ústav a vláda. Na řadě míst napadlo od 10 do 40 cm sněhu, v horách i 50 cm. Po celém Španělsku na silnicích uvízly tisíce aut. Vydatné sněžení si již vyžádalo nejméně 4 oběti. Na některých místech se pod nápory sněhu dokonce hroutí střechy. Vůbec nejhorší situace panuje v Madridu, kde napadlo od 30 do 40 cm. Zde doprava zcela zkolabovala. Neprůjezdné jsou i hlavní komunikace a jen v hlavním městě museli z aut evakuovat 1500 lidí, kteří na silnicích uvázli v přívalech sněhu. Na pomoc byla povolána dokonce armáda. Aktuálně v hlavním městě funguje jen metro, které je ovšem určené jen pro nezbytné cesty. Zavřené je také po celý den letiště.

Auta
Auta uvázlá ve sněhu ve Španělsku na silnicích dnes v poledne, zdroj: dgt.es

V noci na zítřek sice sněžení ustane, ale chladné počasí bude ve Španělsku pokračovat. Již nyní se tak očekává, že i na počátku příštího týdne bude doprava ochromena a odklízení sněhu bude zřejmě trvat až do poloviny týdne. Uzavřeny tak v pondělí a i v úterý budou školy a úřady.

Níže si můžete prohlédnout záběry z Madridu od lidí. Místo aut silnice zaplnily davy lidí, kteří si užívaly sněhu. Řada lidí v Madridu vyrazila také na běžky.