Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Na východě Česka spadlo i přes 50 mm srážek a stoupají řeky, extrémní povodně hlásí Itálie

První vlna srážek nás zasáhla již v neděli a v pondělí. Úhrny se ale pohybovaly většinou do 20 mm. Vydatnější srážky k nám dorazily včera odpoledne a v noci na dnešek. Zasáhly hlavně Moravě a Slezsko. Na východě Moravy a severu Jeseníků spadlo za 24 hodin do dnešních 8:00 lokálně i lehce přes 50 mm srážek (takový úhrn hlásilo 8 stanic). V oblasti během dne spadne ještě dalších 10 až 20 mm srážek a celkové úhrny tak někde dosáhnou až 70 mm. Dnes k nám také pronikne studený vzduch a teploty tak budou podprůměrné, většinou mezi 11 °C až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku mezi 8 °C až 12 °C. Výrazné oteplení nás čeká o víkendu, kdy se teploty dostanou přes 20 °C. V neděli dokonce až k letním 25 °C.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Vydatné srážky se projevily i vzestupy hladin řek. Na stupně povodňové aktivity se dostaly hlavně toky ve Zlínském kraji a přilehlých oblastech. Velička ve Strážnici na jihu Moravy dosáhla dokonce i 3. SPA. Ještě včera byla hladina ve výšce 120 cm, dnes ráno dosáhla až 330 cm. V zasažených oblastech nadále prší, ale intenzita srážek pomalu klesá. Ještě více srážky zeslábnou odpoledne. Spolu s tím se začne zlepšovat situace na řekách. Slabý nebo mírný déšť se na Moravě a ve Slezsku objeví místy ještě i zítra, ale ten už neovlivní situaci na řekách.

Stavy řek
Povodňové stavy na řekách dnes ráno - červeně 3. SPA, žlutě 2. SPA a zeleně 1. SPA, zdroj: hydro.chmi.cz

Vydatné srážky k nám dorazily z jihu Evropy ze Středomoří. Zde se postaraly o mnohem rozsáhlejší povodně. Nejhorší situace je v Itálii v regionu Emilia-Romagna, kde řeky zaplavily domy, celá centra měst a evakuovány musely být tisíce lidí. Jen v městě Ravenna se počet evakuovaných vyšplhal nad 6 000. Hlášeno je také několik obětí. Povodně hlásí také Chorvatsko.

Řeky
Stavy řek v regionu Emilia-Romagna - červeně jsou označeny ty, které hlásí 3. SPA a rozlévají se ze svých koryt, zdroj: emiliaromagnameteo.com


Zaplavená obec Castel Bolognese - podobně vypadají i desítky dalších obcí v regionu

Srážky dnes odpoledne v Itálii zeslábnou a situace se začne pozvolna zlepšovat. Odklízení rozsáhlých škod ale bude trvat ještě dlouho.